RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Навального напередодні смерті планували обміняти: з’явилися подробиці

Опозиційного до режиму Путіна політика Олексія Навального планували обміняти на російського офіцера ФСБ Вадима Красікова, проте 16 лютого він помер у в’язниці.

Про це повідомила Марія Певчих, співробітниця Фонду Навального.

Читайте також: Матері Навального віддали тіло сина: коли буде поховання

Марія Певчих зауважує, що "Навальний мав вийти на волю, адже ми домовились про його обмін". Адже ще на початку лютого Володимир Путін отримав пропозицію обміняти офіцера ФСБ Вадима Красікова на двох американських громадян та, зокрема, Навального.

"Я отримала підтвердження про те, що переговори ведуться та знаходяться на фінальній стадії, ввечері 15 лютого. 16 лютого Олексій був вбитий", – коментує Певчих у відео.

Вона зазначає, що 2 роки тому було вигадане рішення, "...яке могло б спрацювати. Гуманітарний обмін: російські шпигуни в обмін на політичних в’язнів".

Певчих також згадує: "Вже після вбивства Олексія мені розповіли, що пропозицію обміняти Навального Путіну доніс Роман Абрамович". Проте при особистій розмові він відмовився це коментувати.

У відео вона намагається відповісти на питання, чому Навального вбили саме зараз:

"Путіну чітко дали зрозуміти: єдиний спосіб отримати Красікова — це обміняти його на Навального".

Проте далі вона коментує: "Путін подумав: "Навального на волі я не потерплю, раз принципово Красікова готові міняти, то треба просто позбутися предмета торгу, підмінити на когось ще".

Варто нагадати, що в 2019 році Вадим Красіков вбив в Німеччині відомого борця за незалежність Чечні Зелімхана Хангошвілі. Було встановлено, що вбивця прибув в країну з документами на ім'я Вадим Андрійович Соколов.

Вже в 2021 року Вадим Красіков був засуджений до довічного ув'язнення за вбивство та незаконне зберігання зброї. Суд також був переконаний, що вбивство було скоєно за дорученням російської державної влади.

"Злочин був ретельно підготовлений помічниками, дислокованими в Берліні", — сказав головуючий суддя Олас Арнольді, мотивуючи вирок.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Навального хотіли обміняти на російського агента в Німеччині.

  • Вас також може зацікавити:

Навального труїли із серпня: нові подробиці смерті політика

"Ми його не вбивали": у Кремлі гризня через смерть Навального

А що мені за це буде? Навіщо Путін убив Навального