RU  UA

Не минуло й два роки: що стоїть за заявою Макрона про участь НАТО у війні

Через два роки повномасштабної війни РФ проти України на Заході зрозуміли, що просто так зупинити Росію не вдасться, а тому на неформальному саміті на підтримку України, що відбувався в Єлисейському палаці в Парижі, лідери країн Заходу обговорювали можливість направлення в Україну військ НАТО.

Про те, що означає заява президента Франції та що можна очікувати від Німеччини, в етері Апостроф TV розповів генерал-лейтенант у відставці, колишній заступник голови Генштабу ЗСУ Ігор Романенко.

Читайте також: Макрон оголосив про створення коаліції з постачання Україні ракет великої дальності

"Зрозуміло, що поки що це тільки в рамках обговорення, але видно, що в Парижі та інших європейських столицях розуміють, до чого може призвести поразка України в цій війні і що РФ просто так уже не зупиниться", – зазначає Романенко.

Він вважає, що "логіка Макрона полягає в наступному, що краще зупинити агресора тут, в Україні, на підступах до ЄС, ніж вести бойові дії на території країн НАТО".

Але варто враховувати, "що такі заяви можуть мати внутрішньополітичний вимір і вони можуть робитися, зокрема, для підняття рейтингів".

Також Романенко вважає, що європейські партнери, особливо Франція і Німеччина, рухаються в конструктивному для України ключі. Тому, з огляду на це, "... не варто драматизувати ситуацію з далекобійними німецькими ракетами Taurus".

Він вважає, що заяви Шольца стосовно того, що поставки для України Taurus наразі не стоять на порядку денному, зумовлені внутрішньополітичними дебатами в німецькому парламенті. Проте "стратегічно Берлін із кожним разом робить дедалі більше кроків у бік України".

Для порівняння Романенко згадує, що в 2022 року все починалося з армійських шоломів, "...а потім німці дійшли до постачань нам систем ППО і важкої бронетехніки, тож щодо постачань нам Taurus зберігається раціональний оптимізм".

Він додає, що члени Бундестагу загалом підтримують ідеї постачання Україні далекобійних ракет, але детально не зауважують, яких саме:

"Ідеї з Taurus просуває саме опозиція, тому коаліційний уряд на чолі з Шольцем тут веде дискусію з цього приводу, але, як то кажуть, "ніколи не говори ніколи". Раз Берлін дійшов до поставок нам систем Patriot, то і Taurus вони нам також можуть поставити в певний момент", – вважає Романенко.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що НАТО враховує можливість взяти на себе питання координації постачання зброї України.

  • Вас також може зацікавити:

План Б є: Україні допоможуть із закупівлею боєприпасів за межами ЄС

Без ракет Taurus: Німеччина передала Україні новий пакет озброєння

Taurus для України: Бундестаг провалив голосування про передачу ракет