RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

План Б є: Україні допоможуть із закупівлею боєприпасів за межами ЄС

У разі неможливості передачі 1 млн боєприпасів з ЄС в Україну до квітня, існує "план Б" розв'язання цієї проблеми. Йдеться про закупівлю зброї у третіх країнах, серед яких Південна Корея, Південно-Африканська Республіка та Туреччина.

Про це заявив прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте у мережі "Х".

"Нідерланди виділяють понад 100 мільйонів євро на чеську ініціативу щодо швидкої доставки в Україну сотень тисяч артилерійських снарядів.", - йдеться у повідомленні.

За словами президента Франції Емануеля Макрона після конференції на підтримку України, можливе створення коаліції з надання Україні далекобійного озброєння. Окрім цього, для передання Україні боєприпасів Захід може залучити треті країни. Зокрема, на пропозицію вже пристали Нідерланди, що погодилися виділити €100 мільйонів на закупівлю артилерійських снарядів поза межами ЄС.

"Нідерланди укладають з Україною безпекову угоду, щоб продовжувати підтримувати країну щонайменше протягом наступних 10 років. Забезпечити майбутню безпеку України та Нідерландів", - зазначив Рютте.

Також йшлося й про інші форми підтримки України - не лише зброєю, але й розмінуванням, навчанням охорони кордону, та промисловою співпрацею.

Читайте також: НАТО може направити війська для допомоги Україні: Макрон зробив гучну заяву

Прем'єр-міністр Нідерландів висловив надію, що "інші країни підуть за Нідерландами". При цьому, він наголосив, що інші країни, які нададуть боєприпаси, попросили їх не називати.

Своєю чергою, премʼєр-міністр Чехії Петр Фіала сказав, що майже 15 країн виявили інтерес до ініціативи, яка зосереджена на пошуку терміново необхідних артилерійських боєприпасів для України на світових ринках.

Варто зазначити, що раніше закупівлю снарядів за межами ЄС блокували Франція, Греція та Кіпр. Це пояснювалося тим, що Франція лобіює власну оборонну промисловість. Греція має виробника боєприпасів - Hellenic Defense Systems, але він не відрізняється високими обсягами виробництва 155-мм снарядів. Ба більше, станом на 2022 рік виробництво знаходилось у стані перенесення виробництва з Афін.

А на це додається ще один аспект, який тісно пов'язаний із Кіпром, який природно йде у політичному фарватері Греції - Туреччина. Бо у випадку рішення закуповувати снаряди у третіх країнах саме Анкара може отримати доволі значні кошти.

Раніше ми писали, що Макрон оголосив про створення коаліції з постачання Україні ракет великої дальності.

  • Вас може зацікавити:

Україні продовжують надавати допомогу: що отримали ЗСУ, а чого не вистачає

Російські активи - це соковитий плід, який низько висить - заступник міністра юстиції

НАТО може змінити курс: яким буде постачання зброї Україні