RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

26 квітня

Всі новини

В країнах Європи відкинули ідею про відправлення військ в Україну: заяви

Вчора, 26 лютого, на саміті в підтримку України, що відбувався в Єлисейському палаці в Парижі, президент Франції Емманюель Макрон допустив варіант відправлення західних військ в Україну. Проте стало відомо, що Польща та Швеція не розглядають такої можливості.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на офіційні видання.

Читайте також: Не минуло й два роки: що стоїть за заявою Макрона про участь НАТО у війні

Зокрема в ефірі Polsat, що його цитує Radio Zet, було зазначено, що заступник польського міністра національної оборони Цезарій Томчик розвіяв сумніви щодо планів польської влади.

"У Польщі немає такого проєкту чи ідеї", – сказав він, розвіявши можливі сумніви стосовно ймовірності відправлення польських військових в Україну.

Томчик посилався на те, що саме Франція, а не Сполучені Штати Америки, може гарантувати ядерну безпеку Польщі: "Я вважаю, що коли йдеться про безпеку, то ми маємо дбати в першу чергу про безпеку, а не про це говорити".

Він також згадує, як західні партнери почали активніше обговорювати нові збройові проєкти після візиту Дональда Туска до Франції та Німеччини.

В повідомленні зазначається, що після зустрічі в Єлисейському палаці президент Польщі Анджей Дуда наголосив, що палка дискусія відбулась саме довкола питання відправки військових до України, проте тут також не було абсолютно ніякої згоди. Він двічі наголосив, що "таких рішень немає абсолютно".

На заяву Макрона про можливість відправки західних військових відреагувала також і Швеція. Видання MSN повідомляє, що Швеція зараз не розглядає можливість відправлення військ в Україну. Про це оголосив прем’єр-міністр Ульф Крістерссон в етері Morgonstudion на SVT1.

"Зараз це зовсім не актуально", — додав Крістерссон.

Проте він також додав, що кожна країна має право обговорювати рішення щодо розміщення військ за межами власних кордонів, які не стосуються НАТО в цілому.

Крім того, прем’єр-міністр наголосив позицію Швеції, яка зосереджена на тому, що національні рішення щодо військових дій не впливають на НАТО як організацію. Тому він провів чітке розмежування між політичними та військовими стратегіями Швеції та Франції, згадуючи, як Макрон заявив про готовність зробити все можливе, щоб не допустити перемоги Росії у війні.

Нагадаємо, раніше Макрон оголосив про створення коаліції з постачання Україні ракет великої дальності.

  • Вас також може зацікавити:

План Б є: Україні допоможуть із закупівлею боєприпасів за межами ЄС

Не лише Німеччина: ще одна країна підписала угоду про безпеку України

Дрони, техніка і не лише це: Україна отримала нову партію допомоги від країни НАТО