RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

У РПЦ відреагували на резонансне рішення Ради щодо відокремлення української церкви

Російський релігійний і громадський діяч, протодиякон Російської православної церкви (РПЦ) Андрій Кураєв заявив, що відділення Української православної церкви (УПЦ) не буде мати великого історичного значення для Московського патріархату.

Про це він сказав в інтерв'ю радіостанції "Говорить Москва", зазначивши, що в цьому випадку Кремль зробить догану патріарху, і це стане єдиним наслідком поділу церков для Москви.

Кураєв розповів, що подібний прецедент вже мав місце в минулому, коли польська церква зажадала відділення в 1924 році. Тоді було складено документ, згідно з яким вона належить до Київської митрополії, від початку незалежної від Московського патріархату.

"Зараз є велика ймовірність того, що той документ 20-х років буде актуалізовано і пред'явлено всьому світу. Оскільки йдеться вже не про шматочок Київської митрополії, а про її як таку. І принаймні у свідомості греків це буде цілком легітимний акт", — сказав протодиякон, додавши, що Вселенський патріарх Варфоломій, найімовірніше, підтримає бажання УПЦ відокремитися.

На думку Кураєва, може бути прийнято рішення про визнання УПЦ частиною Константинопольської церкви, а пізніше, мабуть, їй дарують автокефалію.

Як повідомляв "Апостроф", прийняте Верховною Радою України звернення до Вселенського патріарха Варфоломія з проханням надати автокефалію Православній Церкві в Україні викликало невдоволення у росіян.