RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

18 квітня

Всі новини

Американський письменник назвав дату і спрогнозував сценарій окупації Росією Естонії

Американський письменник і журналіст Джеймс Кірчик описав сценарій окупації Росією Естонії. Датою початку військової агресії проти однієї з країн Балтії він назвав травень 2022 року.

Сценарій російського вторгнення опублікований на сайті Foreign Policy.

Згідно йому, 150 російських спецназівців проникли на територію Естонії і захопили адмінбудівлю в Нарві, поставивши на його даху триколор, а також проголосили "Нарвську Народну Республіку". У заяві ЗМІ вони повідомили, що будуть "захищати російське населення від фашистського режиму в Таллінні". Разом з тим населення байдуже відреагувало на події, тому що чекали повторення "кримського сценарію" у себе в країні.

За сценарієм Кирчика, вторгненню передували репортажі у прокремлівських ЗМІ Естонії про прийдешній геноцид проти росіян. "Точно так само кілька років тому вони попереджали про примарний геноцид, який український уряд нібито проводить проти російськомовного населення. Напруженість досягла піку в березні, коли російські ЗМІ звинуватили "естонську фашистську банду" у викраденні російського підлітка. Агенти російської Служби зовнішньої розвідки в Нарві з самого початку знали, що хлопець напідпитку впав з мосту. Але такі факти не повинні заважати задумам. А в даному випадку приводом для їх здійснення став заклик російського лідера в Нарві, який звернувся до Москви за "братньою допомогою" в запобіганні майбутніх погромів", - пише журналіст.

При цьому в сценарії письменника естонський спецназ виявляється фактично неспроможним, хоч і робить спроби вигнати росіян з захопленої адмінбудівлі. "Проте, всім відразу стало зрозуміло, що це порожня загроза. За день до вторгнення на східному березі річки Нарви зосередилася угруповання російських військ чисельністю 25 тисяч чоловік, 200 танків і 50 вертольотів вогневої підтримки", – пише Кірчик. При цьому відзначаючи, що ненависть Путіна до естонців носить особистий характер, тому що під час Другої світової війни його батька нібито здали нацистам місцеві жителі.

"Ця операція застала західні розвідслужби зненацька. Американські розвідувальні супутники повинні були засікти переміщення російських військ уздовж кордону одного з найсхідніших членів НАТО. Проте Москва, отримавши доступ до вашингтонської мережі зв'язку в Європі, зуміла замаскувати свої маневри", - йдеться у сценарії. При цьому наголошується, що в цьому Росії допоміг Сноуден, якому Путін в 2018 році вручив зірку Героя РФ.

Згідно зі сценарієм американця, Таллін нічого не зможе зробити з російським вторгненням, тому що президент США Дональд Трамп в 2019 році виведе війська НАТО з Естонії. До того ж у Путіна, за прогнозами письменника, не буде причин турбуватися про заходи у відповідь з боку США через слова одного з чиновників Білого дому "Я не впевнений, що захотів би піти на ризик ядерної війни через якесь місце, що знаходиться в околицях Санкт-Петербурга".

Як повідомляв "Апостроф", експерти оцінили вірогідність захвату Балтії Росією.

За матеріалами 112.ua.