RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Ситуація в Вірменії: колишній радник Путіна назвав умови перемоги революції в Росії

Революція в Вірменії, в результаті якої екс-президент і прем'єр-міністр держави Серж Саргсян пішов у відставку, свідчить про те, що ні економічна ситуація, ні рівень корупції не є безпосередніми причинами народних протестів, що стосується і Росії.

Про це в своєму блозі на LiveJournal пише колишній радник президента Російської Федерації, політолог Андрій Піонтковський.

За його словами, наявність доступу опозиції до традиційних каналів ЗМІ (телебачення, радіо, преса) є важливим, але не вирішальним фактором революції.

"До числа найважливіших чинників успіху революції належать: - наявність організаційних структур громадян; - наявність легітимних представників громадян в органах влади на національному, регіональному, місцевому рівнях; - у разі відсутності можливостей обрання представників громадян в офіційні органи влади формування органів громадянської опозиції, що володіють альтернативною легітимністю; - розкол правлячої еліти; - наявність у опозиції певних фінансових ресурсів; - масовий характер протестних акцій (у разі Росії - вимірюваний, як мінімум, кількома мільйонами учасників); - перехід на сторону опозиції частини силовиків", - підкреслив Піонтковський.

У той же час він додав, що попередньою умовою перемоги демократичної революції в РФ є принципова відмова російського суспільства від імперського характеру державного устрою.

"У випадку, якщо опозиція стикається з жорстким авторитарним політичним режимом і має справу з жорстким авторитарним політичним лідером (подібним Чаушеску, Хусейну, Каддафі, Асаду), кампанія ненасильницького опору по оксамитово-помаранчевому варіанту не має шансів на успіх, а мирний перехід влади до опозиції і створення вільного політичного режиму виявляються неможливими (див. приклади Румунії, Іраку, Лівії, Сирії). У такому випадку або опозиція відмовляється від цілей переходу суспільства до демократичного політичного режиму, або ж вона виявляється вимушеною застосовувати інші інструменти для досягнення цієї мети", - підсумував він.

Читайте також матеріал "Апострофа": Світ на межі вирішального удару по Путіну, Кремлю не до війни в Україні - Андрій Піонтковський.