RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Що чекає Вірменію після протестів: з'явився прогноз дій Кремля і можливого серйозного конфлікту

На даний момент Кремль не бачить загрози своїм інтересам через протести в Вірменії і навряд чи збирається втручатися в події. Однак нинішня ситуація може вплинути на ситуацію в Нагірному Карабасі та в інших регіонах країни.

Про це у своїй колонці на "Апострофі" пише політичний аналітик Андрій Бузаров.

За його словами, масові протести не приведуть до радикальної зміни політичної системи і зовнішньополітичного курсу країни.

"Вірменія офіційно входить в ОДКБ і ЄврАзЕС. І сьогодні вірменське суспільство загалом задоволене зовнішньополітичною ситуацією, хоча є групи, які підтримують європейську інтеграцію країни", - зазначає Бузаров.

При цьому аналітик не виключає активізації Азербайджану з його претензіями на Нагірний Карабах в разі виникнення кризи у вірменському суспільстві.

"У цьому контексті вірмени зацікавлені в збереженні союзу з Росією. Хочу акцентувати на тому моменті, що в разі виникнення конфлікту Росія, природно, як офіційний союзник Вірменії, стане на бік Єревана. Тому насправді ані Росія, ані Вірменія, ані Азербайджан не зацікавлені в такому протистоянні", - пояснює він.

"Сьогоднішня ситуація у Вірменії не створює загрозу інтересам Росії: її військова база в Гюмрі (а це друге за значимістю вірменське місто) там і залишається. Економічні інтереси Росії у Вірменії захищені, стратегічно вона знаходиться у сфері геополітичного впливу Російської Федерації. Поки Москва не бачить якихось загроз своїм інтересам. Як тільки з'явиться відкрите західне втручання в події у Вірменії, ось тоді ми побачимо активні дії Росії", - вважає Бузаров.

Однак, на його думку, виникнення нового конфлікту на території Вірменії не виключено.

"Через сильну поляризацію Вірменії та її географічне положення, через наявність конфлікту в Нагірному Карабасі й складну міжнародну ситуацію можна з великою ймовірністю припустити або відновлення конфлікту в Нагірному Карабасі, або десь ще, оскільки ця країна має дуже велике значення для інтересів багатьох геополітичних гравців", - припускає він.

Детальніше читайте в матеріалі на "Апострофі": Хвилювання у Вірменії: коли втрутиться Росія і що потрібно знати українцям.