RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

"Русский мир" неактуальний: стало відомо про нові небезпечні амбіції Кремля

Ідеї "русского мира" в Росії відсуваються на другий план, оскільки заважають більш глобальним планам Кремля.

Про це в ефірі ObozTV розповів історик Андрій Плахонін.

За його словами, з інформаційного поля РФ майже зникли головні ідеологи "русского мира".

"Якщо стежити за російськими ЗМІ, то вже почали забувати, хто такий Олександр Дугін, хто такий Олександр Проханов. Ці люди відійшли на береги суспільно-політичної дискусії. Працює Валдайський клуб, але вони поступово переходять від тих пунктів, які ми пов'язуємо з "русским миром", на глобальні політичні висновки. Росія, вони вважають, відбулася як один з полюсів світу, і вони вже ділять планету на частини", - заявив експерт.

За його словами, ідеологія "русского мира", яка виникла в 19 столітті, заважає більш глобальним планам РФ.

"З одного боку, вона нібито виглядає імперською, з іншого - в ній закладено елемент, який знищує імперію - це націоналізм... "Русский мир" - націоналістичний, коли одна національність поглинає іншу. Зрештою, національна складова "русского мира" знищила Російську імперію. Коли вони цю ідеологію запровадили при Миколі Першому, у відповідь почалося національне відродження, зокрема в Україні", - нагадав історик.

При цьому Плахонін зазначив, що Кремль продовжує використовувати "русский мир" лише як аргумент для "захисту російськомовного населення".

"Ідеологія весь час трансформується, вони в пошуку... Коли у Путіна запитували, яка ідеологія в Росії, він кілька разів відповідав - патріотизм. Це набагато ширше, ніж "русский мир", - додав експерт.

Нагадаємо, як нещодавно заявив письменник Віктор Шендерович, президент РФ Володимир Путін влаштував своєю пропагандою молодим росіянам "токсикоз мізків".