RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Може знищити міста: в Росії прокинувся потужний вулкан, який вважали згаслим

У Росії, на далекому сході країни на Камчатці прокинувся вулкан, який до цього вважався вимерлим, його ймовірне виверження може мати катастрофічні наслідки.

Про це пише Rzeczpospolita з посиланням на дані вчених.

Відзначається, що мова йде про вулканічний масив Удіна, який розташований в центральній частині Камчатки. Він складається з двох вулканів: Велика Удіна (2920 метрів) і Мала Удіна (1945 метрів). Вважалося, що як мінімум один з вулканів заснув назавжди, проте вчені помітили збільшення сейсмічної активності в районі масиву.

Команда дослідників з РФ, Саудівської Аравії і Єгипту підтвердили попередні виміри, зафіксувавши 559 сейсмічних подій за два місяці. Вони проходили на глибині близько 5 кілометрів.

"Сейсмічні властивості вулкана можуть виправдати зміну його статусу з погаслого на активний ... Виверження Удіни може бути катастрофічним", - прийшли до висновку вчені.

За їх словами, це виверження було б рівносильно виверженню Везувію в 79 році нашої ери, яке знищило місто Помпеї.

Як повідомляв "Апостроф", раніше індонезійська влада попередила про можливість нових вивержень вулкана Синабунг на острові Суматра після того, як він випустив величезний стовп попелу.