RU  UA

Масштабні протести в Грузії і Білорусі: що відбувається в Тбілісі і Мінську

Біля будівлі ЦВК у Грузії проходить масштабний мітинг. Люди не погоджуються з результатами виборів до парламенту та заявляють про масові фальсифікації. Тим часом, акції протесту тривають і в Білорусі, де народ виступає проти режиму Олександра Лукашенка. Мінськ охопила нова хвиля жорстких затримань.

Подробиці – у сюжеті Апостроф News о 10:00.

Грузія: Тисячі людей зібралися біля парламенту Грузії в центрі Тбілісі. Вони протестують через можливі фальсифікації на виборах, які пройшли 31 жовтня. Опозиція висунула владі ультиматум з вимогою відставки керівництва Центральної виборчої комісії. Її назвав голова політради найбільшої опозиційної партії "Єдиний національний рух" Ніка Мелія.

За даними тамтешніх ЗМІ, організатори акції протесту запустили під парламентом димові шашки. Вони стали символом того, що влада очорнила підсумки виборів. Крім того, на мітингу вимагають звільнення всіх політичних в’язнів.

Поліція розганяла протестувальників водометами та сльозогінним газом. Протистояння між правоохоронцями та активістами тривали до самої ночі. Зрештою, учасники акції розійшлися, аби знову зібратися під стінами грузинського парламенту сьогодні.

Білорусь: Уже четвертий місяць поспіль у Білорусі вирують протести проти режиму Олександра Лукашенка. У минулу неділю тисячі людей в усіх містах країни знову вийшли на "Марш народовладдя".

Від самого ранку білоруські силовики стягнули до Мінська військову техніку. Крім того, правоохоронці закрили станції метро та відключили мобільний інтернет. Фактично міліція та спецназ затримували учасників маршу ще до його офіційного початку.

Правоохоронці під час затримань активістів діяли особливо жорстко. За даними правозахисної організації "Вясна", силовики затримали понад тисячу білорусів.