RU  UA

Путін почав "загравати" з оточенням: історик оцінив ймовірність повалення глави Кремля

Президент РФ Володимир Путін більш лояльний до свого політичного оточення, тому навряд чи повторить долю радянського диктатора Йосипа Сталіна, якому його соратники "не завадили померти".

Таку думку висловив у програмі "Все по бєспрєдєлу" з Роксаною Руно на Апостроф TV російський історик, відомий громадський діяч і політик Андрій Зубов.

Аналізуючи історичні паралелі між правлінням Сталіна і нинішнього господаря Кремля, він вказав на суттєву різницю в їхньому політичному оточенні.

Зокрема Зубов нагадав, що Сталін збирався знову провести велику чистку - зняти і Берію, і Хрущова, і Маленкова, намітивши інших людей до керівництва в партії. Тобто те, що він робив в 1934 і 1937 роках, він вирішив зробити знову.

"Ці люди знали, що це таке. Вони знали, що вони не просто будуть відправлені на пенсію, але, швидше за все, вони будуть болісно вбиті зі своїми дітьми і родичами. І тоді вони зважилися прибрати Сталіна", - подчекрнул історик.

За його словами, такої альтернативи в нинішній Росії зараз немає.

"Чим відрізняється Путін від Сталіна: він трепетно ставиться до своїх особистих друзів і оточення. Тим, хто лояльний до нього, він завжди забезпечить дохід за рахунок народу. Він обкладе народ новими податками, але його близьке оточення буде отримувати. Тобто його вузьке коло їм задоволений і не боїться його, на відміну від вузького кола Сталіна ", - стверджує Андрій Зубов.

Він також підкреслив, що вбивство або смерть Сталіна змусили багато чому навчитися керівників пострадянського простору, зокрема тому, що зі своїм найближчим оточенням жартувати не треба, з ним потрібно загравати.

"Так і чинить Путін. Тому очікувати, що його найближче коло його скине, немає ніяких підстав", - зазначив історик.

Детальніше про Путіна, його імперських планах і відносинах з Україною читайте в матеріалі "Апострофа": У Росії чудово розуміють, за що Путін вирішив покарати Україну - історик Андрій Зубов.