RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

"Повітряна" війна набирає обертів: Білорусь відзначилася новим випадом проти України

В Білорусі у відповідь на закриття Україною повітряного простору для білоруських авіакомпаній після інциденту з літаком RyanAir заявили, що не рекомендують іноземним авіаперевізникам використовувати повітряний простір України при здійсненні польотів.

Про це йдеться в повідомленні на сайті Міністерства транспорту і комунікацій Республіки Білорусь.

В Білорусі заявили, що Україна порушила міжнародно-правові зобов'язання щодо Білорусі, обмеживши авіасполучення з країною, і завдала шкоди білоруській авіакомпанії "Белавіа" і людям, які користуються її послугами.

"Ухвалене Україною в односторонньому порядку рішення про обмеження використання повітряного простору України білоруськими повітряними судами порушує положення Чиказької конвенції про міжнародну цивільну авіацію 1944 року і Угоди між Урядом Республіки Білорусь і Урядом України про повітряне сполучення 1995 року, які забороняють дискримінацію іноземних повітряних суден за національною ознакою при введенні внутрішньодержавних правил і заборон, що стосуються допуску на територію таких повітряних суден", - йдеться в повідомленні.

В Білорусі заявили, що мають "сумнів в достатності забезпечення Україною безпеки польотів і авіаційної безпеки", згадавши про збиття пасажирського літака рейсу МН-17, збитого російськими бойовиками в 2014 році в небі над Донбасом. Також білоруська влада назвала заполітизованим рішення України після інциденту з літаком Ryanair, який примусово посадили в аеропорту Мінська для затримання опозиційного журналіста.

"Білорусь має намір звернутися до Ради ІКАО для оцінки правомірності дій України та інших держав, які в односторонньому порядку в порушення міжнародних зобов'язань встановили заборони і обмеження на використання свого повітряного простору щодо білоруських авіаперевізників", - додали в білоруському відомстві з питань транспорту і комунікацій.

Як повідомляв "Апостроф", напередодні самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко повідомив, що Білорусь і Росія працюють над питанням про відкриття авіарейсів до анексованого Криму.