RU  UA  EN

Субота, 18 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.40
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

Всі новини

Дитину кинули на підлогу: білоруска розповіла про звірства силовиків і втечу в Україну

Диктаторський режим невизнаного президента Білорусі Олександра Лукашенка запустив в республіці маховик політичних репресій, в результаті яких страждають не тільки незгодні, але і члени їх сімей, в тому числі діти.

Про це "Апострофу" розповіла Тетяна, яка чотири місяці тому приїхала до Києва з трьома дітьми.

"У лютому до мене додому нагрянули з обшуками, все перевернули. Була слідча комісія. Мене відпустили з підпискою про невиїзд, тому що у мене маленька дитина", - сказала вона.

Тетяні інкримінували статтю про організацію масових заворушень. Жінка не стала чекати, поки її заарештують, і швидко прийняла рішення про переїзд. І не дарма, адже один з тих, кого прийшли обшукувати в той самий час, відбув в колонію суворого режиму на три роки.

"Дилема була велика. Мене терзали внутрішні сумніви: з одного боку, треба було залишатися на батьківщині, щоб допомагати своїм, але було зрозуміло, що в тюрмі нікому не допоможеш", - згадала Тетяна.

Але переїхала вона не тільки зі страху опинитися за ґратами. Тетяною рухало бажання відвезти подалі молодшого сина, адже він був удома один, коли прийшли обшукувати їх житло.

"Молодший багато пережив. Він відкривав двері... Його кинули на підлогу. Він дивився на все це, ридаючи, коли силовики кричали:"На підлогу! Зброя! Наркотики!" А потім просто-напросто повели. Ми були у психологів, психотерапевтів, вони в один голос говорили, що потрібно змінити місце, щоб позбутися причини травми. У Білорусі ми не могли позбутися від причини, і довелося переїжджати ще й через це", - розповіла Тетяна.

Тепер їм доводиться обживатися в Україні, починати все з нуля. Втім, в Києві досить сильна діаспора. Тетяна каже, їй дуже допомагають не тільки земляки, а й українці.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Упакував в рюкзак 25 років життя і поїхав": у Києві білоруси відзначили річницю протестів проти Лукашенка