RU  UA

Москву та Пітер не чіпають: експерт пояснив важливий момент у мобілізації в Росії

В росії не проводять мобілізацію у Москві та Санкт-Петербурзі через страхи путіна. В цих містах проживає протестний електорат, який не підтримує дії президента рф. Такий контингент може масово здаватися в полон ЗСУ при потраплянні в Україну.

Про це заявив прес-офіцер київської бригади територіальної оборони Збройних сил України Андрій Ковальов в ефірі Апостроф TV.

"Дійсно, в Москві та Санкт-Петербурзі такої мобілізації ми не бачимо. По-перше, в цих містах є так званий протестний електорат, який не згоден з політикою путіна. Путін надзвичайно боїться появи таких людей у збройних силах російської федерації, тому що ці люди фактично можуть бути такою міною заповільненої дії. Коли вони потраплять в Україну, вони можуть здатися в полон Збройним силам України і перевести з собою навіть свій підрозділ. Тому путін надзвичайно цього боїться. Попри все, працює військова контррозвідка у кацапів, працює ФСБ. Вони відсіюють подібний протестний електорат. Тому в Москві, Петербурзі, так само як і в багатьох містах-мільйонниках активної мобілізації ми не бачимо", - пояснив Ковальов.

За словами Ковальова, зараз мобілізація для поповнення російської армії проводиться лише в країнах поневолених народів.

"Це відбувається в, так би мовити, країнах поневолених народів. Я вже не раз про це говорив, російська федерація – це остання клаптикова імерія світу. Там понад 80 субʼєктів федерації, більшість з яких – це країни, які в 1991 році проголосили свій державний суверенітет. Тільки федеративний центр ще не ослаблений. Ще КДБ, яке залишало свій вплив, не дало цим країнам проголосити свій акт про державну незалежність. Існували закладені ще в радянські часи запобіжники для того, щоб ці країни не могли оголосити свою незалежність. Вони не мали зовнішнього кордону зі світом. Це стосується Башкортостану або Татарстану. Ці країни були обмежені і стали внутрішніми в рф, тому не мають кордону з зовнішнім світом", - наголосив він.

На тлі дисбалансу в мобілізаційному процесі може виникнути конфлікт між регіональними елітами та федеративним центром. Через поступовий занепад російської економіки це може призвести до демонтажу сучасної путінської імперії.

"Поки що ми не фіксуємо протистояння між місцевими елітами та федеративним центром, але все до того йде. Основні дві причини, які можуть призвести до демонтажу російської державності, сучасної путінської імперії – це послаблення федеративного центру і проблеми з економікою. Реально ці країни-субʼєкти федерації здебільшого тримаються в російській федерації на страху та фінансуванні з федеративного центру. Якщо зараз посиляться санкції і тиском санкцій буде вбиватися російська економіка, не буде достатньо грошей, щоб дотувати ці проблемні регіони. В такому разі місцева еліта все частіше може замислюватися про те, що їм жити в незалежній державі може бути краще, ніж у великій російській імперії", - резюмував Ковальов.