RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

З власною пивоварнею та двома басейнами: у мережі показали раніше невідомий "таємний" будинок Путіна

Російський диктатор Путін, імовірно, має ще один розкішний будинок, який розташований на березі Ладозького озера в Карелії з власною пивоварнею, форелевим господарством та фермою з виробництва мармурової яловичини. Один лише кошторис на будівельні роботи склав 187 млн рублів, а це без урахування меблів, оздоблення та іншого.

Про це повідомили в розлідуванні OCCRP та Медузи.

На сайті архітектурного агентства, яке займалося проєктуванням садиби, вказано назву "Хатинка рибалки", і ще в 2016 році співробітники телеканалу "Дождь" встановити, що будинком та прилеглою територією володіють компанії Юрія Ковальчука - друга і так званого "банку" Путіна, головного акціонера банку "Россия".

Після витоку даних із двох будівельних компаній журналісти отримали доступ до тисяч листів, серед яких були і макети, і креслення, і дизайн-проєкти так званої "Хатинки рибалки", а насправді розкішної садиби.

На супутникових знімках було зафіксовано, що головну будівлю зі скла та дерева побудували в 2012 році, а в 2013 році на протилежному березі затоки звели іншу будівлю, яка в Росреєстрі записана як "комора", однак насправді там розташовується щось схоже на будинок прийомів з величезною вітальнею у 200 кв. м., а також кухнею, на якій є мангал, казан, тандир, тепан та коптильня.

Також на території є пивоварня пивоварня з австрійським обладнанням за 345 тисяч євро, котра здатна виготовляти 47 літрів пива на день. На другому поверсі - чайна кімната з видом на Ладозьке озеро, а поряд - два басейни та стежка до природного водоспаду, що впадає в затоку. Раніше водоспад був доступний для кожного як туристична пам'ятка, а зараз він закритий для публіки. Є й окрема двоповерхова кухня на 600 кв. м., на першому поверсі якої розташовані приміщення для зберігання риби, м’яса та овочів, зони для випікання і приготування холодних та гарячих страв.

У розслідуванні стверджують, що на прилеглих територіях розташовані різні с/г угіддя, наприклад, форелеве господарство і ферма з розведення великої рогатої худоби, де вирощують биків заради мармурової яловичини. Один місцевий сказав, що коли на території немає "високого гостя", то живу форель можна купити в охоронців.

Журналісти дослідили матеріали, якими оздобили "дачу" Путіна, і виявили натуральне напівдорогоцінне каміння лазурит і лабрадорит, а велику ділянку підлоги в головній будівлі покрили мармуром Fior di Bosco, ціна якого близько 110 тис. доларів. У будинку є шість ванн, і сантехніка для кожної коштує понад 3 млн рублів. На першому поверсі розташовані шість спалень, у центрі будівлі — басейн із декоративним водоспадом, що падає з висоти верхнього поверху.

Варто зауважити, що станом на грудень 2021 року середня зарплата в Карелії складала 64 тисяч рублів, тобто набагато менше за ціну однієї душової ручки в путінській садибі.

Досвідчені архітектори стверджували, що втілити такий проєкт у життя можуть лише з необмеженим бюджетом. У документах указано, що розробляло проєкт елітне російське архітектурне агентство FullHouseDesign, однак його власниця відмовилася визнавати це та не прокоментувала нічого. Водночас калькулятор цін на сайті агентства показав - мінімальна вартіть тільки дизайн-проєкту для такого будинку - 12 млн рублів.

У Кремлі, звичайно ж, заперечують, що Путін якось причетний до садиби, а от місцеві мешканці кажуть, що під час приїзду важливих гостей дорогу перекривають співробітники Федеральної служби охорони.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Росії знайшли черговий "палац Путіна" - цього разу це елітна резиденція "Ачипсе" біля гірськолижного курорту Красна поляна в Краснодарському краї.