RU  UA

Не лише візи: історик пояснив, що робити з росіянами за кордоном

Припинення видачі віз громадянам росії є недостатнім заходом. Світ має повністю відмовитися від системи подвійного громадянства і дати росіянам вибір: чи повертаєтеся до росії, чи просіть політичного притулку.

Про це в ефірі Апостроф TV заявив історик Юрій Фельштинський.

"Ви знаєте, я б вважав, що у пропозиції не видавати російським громадянам візи є лише один слабкий момент або негативний момент. А саме – це заважатиме тим людям, які хочуть втекти з росії в нинішній ситуації, що цілком правильно, природно, мудро. Це буде заважати їм виїхати з росії. Ось як, з одного боку, не видавати візи всім поспіль, а з іншого боку – не заважати тим, хто хоче втекти, тікати, – це складне питання. Але я впевнений, що його можна вирішити", - пояснив Фельштинський.

За словами історика, у цьому питанні він пішов би набагато далі заборони на видачу віз.

"Я вважаю, що має бути скасовано узгоджено всіма країнами західного світу, включаючи США та ЄС, систему подвійного громадянства. Я вважаю, що подвійне громадянство має бути скасовано. Я вважаю, що людям, які перебувають за кордоном з російськими паспортами, має бути дано нормальний вибір: повернутися до росії або запросити політичного притулку в тій країні, в якій вони знаходяться, якщо вони вважають, що вони не хочуть або не можуть повертатися в росію з різних міркувань", - зазначив експерт.

Після розпаду СРСР створювалася система подвійної лояльності. У світі вважали, що росія стала нормальною країною. Як виявилося, такий висновок був хибним.

"Система подвійної лояльності, яка створювалася планомірно, починаючи з 1991 року після падіння Радянського Союзу, коли всім здавалося – помилково, як ми тепер уже розуміємо, що росія стала нормальною країною, а росіяни нормальними людьми загалом, як громадяни величезної країни... Ця систему себе не виправдала. Тому, безумовно, систему подвійного громадянства абсолютно необхідно скасовувати. Систему перебування російських громадян з російськими паспортами та з туристичними чи тимчасовими візами потрібно буде скасовувати та замінювати це, наприклад, на політичний притулок. Такі прецеденти були, так робилося після Першої світової війни, так робилося після Другої світової війни", - резюмував Фельштинський.