RU  UA

Гібридна мобілізація у РФ: як молодь змушують служити в армії

Російський диктатор Путін видав указ про збільшення чисельності особового складу ЗС РФ, фактична кількість якого становить до 70% від заявленої. Росії потрібно мобілізувати ресурси на війну проти України й закрити кордони з країнами НАТО.

Про це заступник голови Служби безпеки України (2014-2015), генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун розповів в етері Апостроф TV.

Країна-терорист Росія не може оголосити загальну мобілізацію населення, тому хоче закрити прогалини на фронті повномасштабної російсько-української війни за допомогою залучення контрактників і призовників.

"Указ Путіна про збільшенням армії нічого не змінює, але Росія намагається закрити прогалини в частині мобілізації та закрити кордони з НАТО, які збільшились", - сказав Ягун.

До того ж у Росії немає такої чисельності армії, яка прописана в штаті ЗС РФ, тобто до початку повномасштабної війни на папері було написано так: чисельність ЗС РФ - 1,9 млн осіб. У реальності такої кількості військових немає.

"Насправді ж чисельність складала 70%, а в деяких частинах менше 50% особового складу. Яскравий випадок – створення нового танкового корпусу під Новгородом, і набрали лише 15% особового складу, не говорячи про техніку, яку збирають по всій країні. Тобто те, що Путін збільшує чисельність, нічого не означає, бо немає фізично тих людей, які здатні збільшити чисельність та служити в ЗС РФ. Вже не говорячи про оперативно-тактичні групи ЗС РФ, що знаходяться в Україні", - пояснив генерал-майор.

Разом з цим у Росії триває не тільки прихована, а ще й гібридна мобілізація. Наприклад, чоловік не може отримати ту чи іншу посаду, якщо не відслужив в армії.

"Таким чином вони спонукають молодь йти служити, щоб в перспективі отримати посаду в органах держвлади. А переважна кількість молоді Росії вважають, що лише потрапивши на держслужбу можна покращити своє матеріальне становище. Тобто фактично визнають, що корупція – це єдина можливість покращити матеріальне становище. На скільки це вдається – важко сказати", - зауважив Ягун.

Як відомо, найактивніше гібридна мобілізація проводиться в депресивних регіонах країни-агресора РФ, де постійно скорочують виплати допомоги з центру і де велика кількість людей живе в безперспективних селах без можливості реалізації себе.

"А тут приїжджають і розказують про шалені кошти, які платять ледь не одразу, які можна використати на іпотеку, кредити... Тому полонені й розповідають що їх спонукала безвихідь та намагання покращити матеріальне становище", - додав генерал-майор.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Путін хоче "заморозити" війну проти України для поновлення ресурсів і збереження влади.