RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Ставка на терор: як призначення Суровікіна змінить перебіг війни

Генерал Сергій Суровікін, якого призначили командувачем угрупуванням ЗС РФ в Україні, практично одразу змінив тактику т.зв. "спеціальної військової операції", завдавши масового ракетного удару по мирним цілям та об'єктам критичної інфраструктури.

Про це пише Інститут досліджень глобальних загроз і демократії Роберта Лансінга (RLI).

У Кремлі, ймовірно, вважають, що виведення енергосистеми з ладу спровокує дестабілізацію та паніку серед українців та призведе до відмови від опору.

Читайте також: Любитель ракетних ударів: чому Суровікіна призначили командувачем військ РФ в Україні і що це дасть

Росія також побічно вдарила по Європі, позбавляючи її можливості імпортувати електроенергію на тлі "газового шантажу" з Москви. Але така ставка на "терор" лише вказує на погіршення перспектив російських військ, зазначають аналітики інституту, додаючи, що РФ перейшла до тактики масованих ударів по цивільній інфраструктурі та мирним жителям, яку раніше використовували в Сирії.

Очевидно, саме з цим пов'язана ротація Олександра Дворнікова на Сергія Суровікіна, який 1991 року під час путчу в Москві особисто стріляв студентами на барикадах. За це Суровікін отримав звання майора.

Крім того, 1995-го року офіцер отримав лише рік умовно за спробу продажу зброї, хоча санкція статті передбачала покарання до 10 років позбавлення волі. Ймовірно, що пом'якшення вироку відбулося з допомогою ФСБ. Після цього Суровікін у якості покарання вирушив служити до Таджикистану, зазначили в RLI.

2000-го року Суровікін став заступником командира – начальником штабу дивізії, через два роки закінчив Академію генштабу і став командиром 34-ї дивізії в Єкатеринбурзі.

У цей період Суровікіну висували звинувачення у навмисному вбивстві або доведенні до самогубства свого полковника-заступника та побиття іншого підполковника. Крім того, старший лейтенант та двоє рядових померли за сумнівних обставин. До 2004 дивізія Суровікіна була визнана гіршою за весь період її існування після Другої світової війни.

Після цього він вісім місяців командував 42-ю дивізією в Чечні, а 2012-го був відряджений до Сирії, щоб організовувати роботу російської військової поліції.

Пізніше ООН та Human Rights Watch підтвердили: у цей час у Сирії сталися масштабні руйнування цивільної інфраструктури та загинуло багато мирних жителів.

З березня по грудень 2017 року та з січня по квітень 2019-го командував російським угрупованням у Сирії, а пізніше став командувачем ВКС Росії.

Суровікін також розробляв бойові операції із захоплення японських територій Курильських островів. Згідно з його планом, японське населення мало стати дешевою робочою силою і позбутися посад у сфері управління, освіти, бізнесу.

Експерти вважають Суровікіна інтровертом з низьким рівнем емпатії, лицеміром та пристосуванцем, який зневажає інших. "Має низьке почуття відповідальності. Відповідальність підміняється прагненням вислужитися перед начальством", - написано у статті RLI.

Передбачається, що через готовність Суровікіна вчиняти військові злочини його обрали командувачем російської "СВО" в Україні. Однак змінити ситуацію на полі бою здібностей йому не вистачить. Тому президент РФ Володимир Путін, найімовірніше, продовжить особисто керувати ходом повномасштабної війни.

"Така ситуація вказує на хаос у військовому керівництві в РФ. З одного боку, це веде до поразки у конвенційній війні з Україною, а з іншого – збільшує ймовірність прийняття Путіним емоційного рішення про використання в Україні тактичної ядерної зброї ", – вважають аналітики.

Вони не виключають зв'язку ФСБ та Суровікіна, який на новій посаді має посилити вплив "федералів" на Міністерство оборони та Генеральний штаб у контексті боротьби відомств за владу. У такому разі є ймовірність збільшення кількості російських провокацій з інсценуванням обстрілів території РФ, а також терористичних актів на території України, вважають аналітики Інституту досліджень глобальних загроз та демократії Роберта Лансінга.

Нагадаємо, раніше "Апостроф" писав, яких завдань домагався Кремль масованим ударом по Україні.