RU  UA

Проблема не тільки у народах: що вплине на ймовірний розпад Росії, прогноз

Росія приречена на розпад, оскільки представники еліт хочуть правити окремими державами.

Про це в ефірі Апостроф TV розповів російський опозиційний журналіст Ігор Яковенко.

Співрозмовник поцікавився, чи припинить своє існування Росія після повномасштабної війни з Україною.

За словами Яковенка, у ХХІ столітті імперії не живуть і РФ, ймовірно, приречена на розпад, а українські Збройні сили лише наближають цей сценарій. Припинення існування Росії, як зазначає журналіст, залежить не від народів, які у складі федерації, як від російських еліт, які хочуть управляти окремими державами.

Читайте також: Росія - це в'язниця народів: у РФ готують "шалену" кампанію з дискредитації національних рухів

"Народи Росії дуже різні, є ті народи, які вже давно хочуть жити в самостійних державах, наприклад, Татарстан. Там є дуже велика історична пам'ять про самостійну державу. У 1992 році Татарстан значною більшістю голосів проголосував за те, щоб стати окремим суверенним. я в той час проводив велике дослідження і можу підтвердити, що настрої переважної більшості людей – понад 60% – хотіли стати самостійною державою, але вони тоді не змогли це зробити, тому що Росії вдалося їх утримати силою. Якраз були Перша та Друга чеченські війни та Татарстану дали зрозуміти, що такого бути не може”, - продовжив опозиційний журналіст, коментуючи можливий розпад Росії.

Як зазначає Яковенко, за прикладом Татарстану можуть піти інші національні республіки. Якщо розпочнеться процес розпаду держави - керівництва всіх суб'єктів Федерації захочуть скористатися можливістю та стати незалежними країнами.

Опозиційний журналіст зазначає, що подібна процедура проходила під час розвалу СРСР, коли у громадян запитували, чи бажають вони вийти зі складу Радянського Союзу.

"Багато хто говорив, що ні. Але дуже серйозні інтереси регіональних керівників, зокрема перших секретарів компартій союзних республік СРСР, вони всі мріяли стати главами окремих держав і перестати їздити до Кремля на уклін", - резюмував Яковенко.

Також читайте повну версію матеріалу "Апострофа": Росію після поразки в Україні чекає класика – російський журналіст