RU  UA  EN

Пʼятниця, 17 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

17 травня

16 травня

Всі новини

Допомагали Україні у війні з росіянами: у Білорусі дали величезні строки "рейсовим партизанам"

У Білорусі винесли вироки трьом мешканцям - "рейковим партизанам" - Світлогорська за підпал релейної шафи на залізниці, що завадило російським окупантам на початку повномасштабної війни рухатися територією країни для наступу на Україну.

Про це повідомили в правозахисній організації "Гомельська Весна".

Гомельський обласний суд засудив Дмитра Равича, Дениса Дікуна й Олега Молчанова за "диверсію" на залізниці на строк від 21 до 23 років колонії посиленого режиму.

Читайте також: У Білорусі горів літак російських ПКС: деталі

Чоловіки 28 лютого, коли російські війська вторгалися на північ України з території Білорусі, підпалили релейну шафу сигналізації, централізації та блокування на залізничній лінії "Жердзь-Останковичі" у Світлогірському районі, у результаті чого заблокувалися світлофори та стрілочні переклади, за якими рухались окупанти разом із військовою технікою.

Білоруських партизанів затримали 4 березня у Світлогірську й звинуватили за такими статтями білоруського КК: ч. 3 ст. 289 (теракт), ч. 2 та 4 ст. 309 (навмисний вивід із ладу транспортних засобів або засобів зв'язку), ч. 1 ст. 356 (держзрада) та ч. 3 ст. 361-1 (створення екстремістського формування чи участь у ньому). Судове засідання вели в закритому форматі.

"Мотив - вплинути на ухвалення рішень державними органами, залякати населення та дестабілізувати громадський порядок", - так написали в обвинувальному висновку.

Крім того, ще до суду чоловіків внесли до списку "терористів", а натомість правозахисники визнали їх політв'язнями.

Раніше "Апостроф" повідомляв, навіщо російські окупанти знову готують "вторгнення" з Білорусі.