RU  UA

"Армія" Пригожина в Україні помітно "схудла": скільки ще людей можуть завербувати у ПВК "Вагнер"

ПВК "Вагнера" зазнала суттєвих втрат під Бахмутом, але потенційно вона може завербувати у РФ ще близько 70 тисяч ув'язнених.

Про це в етері Апостроф TV розповів Олексій Гетьман, майор запасу Нацгвардії України.

За його словами, так звана "армія Пригожина" за останні місяці втратила близько 38 тисяч "вагнерівців".

Читайте також: Перша країна ЄС визнала ПВК "Вагнер" терористичною організацією

"Є інформація, що ПВК "Вагнер" вербує в Мелітополі людей для атаки на Бахмут. Наразі окрім "Вагнера" Бахмут штурмують російські десантні частини. "Армія Пригожина" за останні місяці суттєво "схудла" з 45 тис. до 7 тис осіб, решта всіх були знищені нашими Силами оборони. Залишки "Вагнера" перекинули на лівий берег під Херсоном, там вони переформатувалися та намагалися відновитись. Тепер вони повернулися під Бахмут і намагаються воювати", - сказав Гетьман.

Ті сім тисяч, які залишилися у "Вагнері", становлять професійне ядро ПВК, оскільки за 10 місяців штурмів Бахмута їхнє командування відправляло вперед менш цінних бійців, яких там спалювали сотнями.

Водночас "Вагнер" продовжує вербувати ув'язнених, наприклад, нещодавно стало відомо, що з Росії окуповані території України йшли ешелони із ув'язненими із жіночих колоній.

"У РФ за тяжкі злочини сидять близько 250 тися осіб. Чоловіків та жінок там порівну. У Росії в плані тяжких злочинів повна "гендерна рівність". Якщо брати до уваги тільки чоловіків, то Пригожин і його люди можуть потенційно завербувати ще приблизно 70 тис. ув'язнених, тому що не всі з них хочуть і можуть воювати через проблеми зі здоров'ям. Там повний "букет" захворювань - ВІЛ, гепатит, туберкульоз та інше. Там після медкомісії таких "бійців" спеціально відзначають. Наприклад, у ВІЛ-інфікованих червоні пов'язки на рукаві, щоб їхні парамедики у разі травм розуміли, з ким саме вони зараз мають справу", - додав майор запасу.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Путін може ліквідувати очільника ПВК "Вагнер" Пригожина.