RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Диктатор ослаб: які сценарії можливі у Білорусі у разі смерті Лукашенка

У білоруській опозиції розповіли про можливі сценарії розвитку подій у Білорусі у разі смерті самопроголошеного президента Олександра Лукашенка, з огляду на інформацію, що той тривалий час нездужає.

Про це в ефірі Апостроф TV розповіла речниця лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської – Анна Красуліна.

Читайте також: Живий, але є нюанс: пресслужба Лукашенка показала його свіже фото

За словами представниці опозиції Білорусі, якщо у Лукашенка дійсно проблеми зі здоров'ям, то це означає, що його система потрапить до дуже серйозного шторму, адже все тримається на його вертикалі.

"Вертикаль побудована в такий спосіб, що вона підв'язана під одну людину. Він завжди знищував будь-які спроби стати комусь помітним на його тлі. Він не терпить конкуренції. Він має багато недоліків і тому досить легко було б комусь затьмарити. Завжди була відома така "негативна селекція", коли він вибирав найневиразніших людей і просував їх на високі пости, щоб вони не складали йому конкуренції, щоб вони не були ініціативними і не змогли якусь змову здійснити чи щось таке. Це принцип особистої лояльності, непомітності та старанності", - зазначила вона.

За законодавством, у разі смерті президента в країні запрацюють два органи: Рада безпеки, яку очолює Олександр Вольфович, та Рада республіки, яку очолює Наталія Кочанова.

"Навіть нараду Ради безпеки проводить голова Ради республіки. Тобто Кочанова. Тобто людиною, якій за законом "лукашенківським", було прийнято фальсифікованим актом про нібито ухвалення конституції у 2022 році. Ця нова редакція надає ці повноваження голови Ради республіки. Виходить, що ця Кочанова – дуже "лукашенківська" чиновниця, абсолютно лояльна йому і абсолютно безініціативна та неяскрава", - пояснила речниця.

Водночас у будь-якому випадку все залежатиме від білоруського народу, який у цьому випадку знову стане суб'єктом. Також багато чого залежать від умов, в яких це станеться, і що вдасться зробити. Білоруський народ не згоден, щоб цей режим продовжував керувати, переконана представниця опозиції.

"Білоруський народ не перевернув сторінку, він не приймає і не прийме ні Лукашенка, ні когось із його ставлеників. Так само білоруський народ не прийме нав'язаного ставленика з боку Росії. Тому навіть якщо їм вдасться в цей момент когось швидко посадити в крісло, у будь-якому випадку ситуація буде дуже хиткою. Вертикаль буде розхитана, бо буде дуже багато претендентів. Незважаючи на те, що вони безликі, коли питання стане про те, хто з безликих, то буде те, що називається "а чому не я". І тоді вони всі кинуться рвати на себе те, що там лишилося", - додала Анна Красуліна.

Більше читайте у матеріалі "Апострофа": Білоруси готуються пити шампанське: що відбувається у північних сусідів

  • Вас може зацікавити:

У Лукашенка серйозні проблеми зі здоров'ям? Фото та відео з параду у Москві

Лукашенко не з’явився на заходах до державного свята: з’явилася інформація про хворобу диктатора

Путін вже наклав у чемодан: яскраві меми і фотожаби на військовий парад у Москві