RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Медведчук за лаштунками і спільники в Кремлі: хто допомагав Пригожину у "заколоті"

Звинувачений у держзраді екс-нардеп Віктор Медведчук та білоруський лідер Олександр Лукашенко могли брати участь в організації заколоту Євгена Пригожина.

Подібну думку озвучив секретар РНБО Олексій Данілов.

За його словами, військову техніку ПВК "Вагнер" під час походу на Москву безкоштовно обслуговували АЗС, які належать Віктору Медведчуку.

Читайте також: Як ЗСУ скористалися заколотом Пригожина: свіжа карта боїв та звіт ISW

Данілов стверджує, що нестабільність влади Володимира Путіна рано чи пізно мала спровокувати спробу військового перевороту.

"Як показує життя і як показує наш досвід, у РФ все закінчується так званим ГКЧП. Я хочу сказати, що Пригожин не один, там є спільники, є помічники, вони знаходяться як на території Москви, так і на інших територіях. Майте на увазі, що це початок кінця РФ", - наголосив Данілов і нагадав, що цивільні з радістю зустрічали "вагнерівців" і навіть передавали їм продукти.

Цивільні, за словами секретаря РНБО, не єдині, хто допомагав Пригожину в організації заколоту. Данілов стверджує, що військову техніку "Вагнера" безкоштовно обслуговували та заправляли на АЗС, які належать обвинуваченому в держзраді екснардепу Віктору Медведчуку.

"Щоб ви розуміли, на заправках заправляється вся пригожинська техніка, що йде, вона безкоштовно заправляється на цих комплексах, що належать Медведчуку. Там вони харчуються і рухаються далі за тим планом, який у них зараз є", - продовжив Данілов.

Секретар РНБО також вважає, що до організації заколоту Євгена Пригожина може бути причетний білоруський лідер Олександр Лукашенко. Данілов назвав диктатора дуже "хитрим і безпринципним" політиком, чию поведінку важко спрогнозувати після спроби перевороту.

"Я не виключаю, що він може цей самий заколот і очолити, і допомагати "вагнерівцям"... Не все так просто в Білорусі" , - резюмував секретар РНБО.

Аналітики ISW вважають, що Олександр Лукашенко може скористатися спробою перевороту в РФ і посередництвом у врегулюванні заколоту. Участь диктатора у переговорах із Пригожиним, на думку оглядачів, може уповільнити створення Союзної держави або запобігти участі білоруської армії у вторгненні в Україну.

Домовленість за посередництва Лукашенка, ймовірно, призведе до ліквідації ПВК "Вагнер" як незалежного гравця на чолі з Пригожиним у її нинішньому вигляді, проте окремі елементи групи можуть перейти під управління Міноборони РФ.

Водночас, як вважають аналітики, Лукашенко скористається ситуацією з заколотом і спробує відстрочити формалізацію Союзної держави та залучення армії РБ у повномасштабній війні. Кремль зараз перебуває у важкій ситуації, а угода з диктатором лише посилила проблеми для Москви.

Раніше ми розповідали, що у Кремлі вирішили долю Пригожина після спроби військового перевороту.

Вас може зацікавити:

Яка країна – такі й теракти: українці відреагували на переворот Пригожина

Увімкнув "задню"? Голова ПВК "Вагнер" Пригожин зробив несподівану заяву

Пригожин перейшов Рубікон: як на Заході коментують дії "вагнерівців"