RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Як ЗСУ скористалися "заколотом" Пригожина: свіжа карта боїв і звіт ISW

ЗСУ провели контрнаступальні операції на кількох ділянках фронту, поки найманці ПВК "Вагнер" брали участь у заколоті Євгена Пригожина.

Про це інформує Інститут вивчення війни ISW у звіті за 24 червня.

За даними аналітиків, ЗСУ продовжили просуватися як мінімум на двох напрямках, поки бойовики Євгена Пригожина робили спробу військового перевороту.

Читайте також: ЗСУ вибили ворога з правого берега каналу Сіверський Донець-Донбас

Контрнаступ ЗСУ

Атаки Сил оборони тривали на заході Донецької області, а також на схід від кордону Запорізької. Крім цього, ЗСУ вдалося забрати ініціативу у ЗС РФ біля Куп'янська. Аналітики зазначають, що українські сили змогли досягти певних успіхів у районі Великої Новосілки.

Генштаб, у свою чергу, інформував про просування на рубежах Новоданилівка – Роботино (трохи на південь від Оріхова) та на межі Мала Токмачка – Новофедорівка (трохи на південний схід від Оріхова)

Росіяни також скаржилися на атаку ЗСУ на рубежі Новоданилівка – Роботино. Ймовірно, українські підрозділи прорвали оборону росіян на північ від Роботино і змогли просунутися на відстань 1,5 км на північ від населеного пункту.

Ситуація під Куп'янськом

Окупанти вели безуспішні наступальні операції у районі Сіньківки. За офіційною інформацією українського командування, ЗС РФ та ЗСУ за добу брали участь лише у двох боях на Куп'янському напрямку, і російські сили втратили ініціативу у цьому районі.

Також росіяни безуспішно штурмували українські позиції на південь від Кремінної на Луганщині - біля Білогорівки.

Бої за Бахмут та ситуація в районі Донецька

Російські та українські війська продовжували взаємну контрбатарейну боротьбу на цій ділянці фронту. Хоча за період з 18 травня ЗС РФ збудували нові укріплення біля Семигір'я – за 16 км на південний схід від Бахмута.

Обмежені наступальні дії по обидва боки спостерігалися на ділянці Авдіївка – Донецьк. За даними Генштабу, росіяни безуспішно вели штурм у напрямку Авдіївки, Північного, Мар'їнки, Перемоги та Новомихайлівки. Окупанти визнали, що здійснили контратаку біля Старомихаїлівки та захопили невстановлені позиції. Також є інформація про локальні успіхи Сил оборони біля Красногорівки.

Висновки по заколоту Пригожина

Спроба військового перевороту "Вагнера" показала неспроможність Кремля та слабкість чинної влади. Мирна угода між Лукашенком і Пригожиним, ймовірно, матиме тимчасовий характер.

Аналітики вважають, що російські силовики та військові стали посміховиськом після того, як колони ПВК "Вагнер" майже безперешкодно рухалися у бік Москви, знищуючи бойову техніку регулярної армії. Крім цього, заколот продемонстрував нездатність Путіна своєчасно використати свої сили для відбиття внутрішньої загрози.

Дії "вагнерівців" окремо вказали на неспроможності ЗС РФ у плані залучення резервів, що може негативно позначитися на фронті. Кремль насилу реагував на виклики, а цивільні в деяких регіонах відкрито підтримували дії "вагнерівців" та Пригожина.

Раніше ми розповідали, скільки Вагнер збив літаків за добу, здійснюючи спробу військового перевороту.

Вас може зацікавити:

Справу закривають? У Кремлі вирішили подальшу долю Пригожина

Яка країна – такі й теракти: українці відреагували на переворот Пригожина

Кремль забув про фронт: ЗСУ розпочали масштабний наступ