RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Розвідка США задовго знала про підготовку Пригожиним бунту: що відомо

Розвідка США заздалегідь знала про заколот Євгена Пригожина і розуміла, що голова ПВК "Вагнер" бреше про дефіцит боєприпасів.

Про це йдеться у матеріалі The Washington Post.

Відомо, що спецслужби США ще у червні отримали оперативну інформацію про підготовку заколоту Євгеном Пригожиним. Про ці плани було поінформовано Білий дім та інших топчиновників.

Читайте також: Медведчук за лаштунками та спільники у Кремлі: хто допомагав Пригожину у "заколоті"

Однак у розвідці США конкретно не знали, що саме планує робити Євген Пригожин і в які терміни буде організовано заколот. Ключовим моментом для здійснення перевороту став наказ Міноборони від 10 червня, в якому йшлося про те, що члени всіх "добровольчих формувань" повинні підписати контракт із відомством.

CNN, посилаючись на свої обізнані джерела, стверджує, що розвідка США одразу розкусила Євгена Пригожина - власник ПВК "Вагнер" брехав про дефіцит боєприпасів та озброєння. Про те, що "кухар Путіна" готує заколот, також могла свідчити передислокація бойової техніки до кордонів Росії.

Але на цей раз, за даними CNN, розвідка вирішила не інформувати про плани Пригожина. Вашингтон побоювався, що такою інформацією може скористатися президент Володимир Путін. Глава Кремля в рамках пропагандистської кампанії міг звинуватити США у підготовці "державного перевороту" та згуртувати навколо себе суспільство.

Раніше ми розповідали, що в Росії підрахували збитки після "шоу" Пригожина.

Вас може зацікавити:

Як ЗСУ скористалися "заколотом" Пригожина: свіжа карта боїв та звіт ISW

Лисого поганяли туди – сюди: яскраві меми дня на "переворот" Пригожина

Справу закривають? У Кремлі вирішили подальшу долю Пригожина