RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Що ж ти, фраєре, здав назад: головні підсумки заколоту Пригожина

Незважаючи на те, що "вагнерівці" зупинилися, Путін не має особливих приводів для радощів

Незважаючи на те, що "вагнерівці" зупинилися, Путін не має особливих приводів для радощів Фото:

Finita la commedia. Заколот колишнього кухаря Путіна Євгена Пригожина тривав менше доби і, можна сказати, завершений. Як стверджують офіційні російські джерела, умовив Пригожина не ходити до Москви самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко. Натомість влада пообіцяла не застосовувати репресії проти "вагнерівців", закрити кримінальну справу стосовно Пригожина. При цьому сам "кухар" має виїхати до Білорусі. І, на жаль, надії України та Заходу на те, що Пригожин приведе Росію до громадянської війни, внаслідок якої впаде влада Путіна, поки що не виправдалися. Про підсумки заколоту ПВК "Вагнер" читайте у матеріалі "Апострофа".

Пригожин "сплутав береги"

Причини для того, що Пригожин може влаштувати бунт, з'явилися ще з минулої осені. Тоді глава ПВК "Вагнера" почав жорстко критикувати військове керівництво РФ на тлі провалів російської армії.

Конфлікт між Шойгу та Пригожиним загострився під час боїв за Бахмут. Пригожин звинувачував Шойгу в тому, що "вагнери" зазнають снарядного голоду і величезних втрат. Цікаво, що, на думку американських спецслужб, заяви Пригожина про нестачу боєприпасів для операцій в Україні були навмисним обманом, щоб допомогти закласти основу для заколоту.

З травня поточного року Євген Пригожин остаточно "сплутав береги" і став не просто критикувати російське військове керівництво, а й ретранслював фактично українську думку про війну, заявляючи, що Росія провалила всі цілі свого вторгнення.

20 травня 2023 року головний "вагнерівець" оголосив про взяття Бахмута, після чого демонстративно вивів сили із зруйнованого міста, віддавши позиції російським військовим, заявляючи при цьому, що російська армія утримати позиції не здатна.

Читайте: ЗАЕС підірвуть? У ГУР оцінили можливість теракту на захопленій станції

Чимало разів Пригожин у підконтрольних ЗМІ вимагав звільнення міністра оборони РФ Сергія Шойгу та начальника Генштабу Валерія Герасимова.

Спусковим гачком до виступу, мабуть, послужив підтриманий Путіним наказ Шойгу, за яким до 1 липня всі російські ПВК мають укласти контракти з Міноборони. Зрозуміло, що "лягати під Шойгу" Пригожин не хотів. З іншого боку, не підписавши контракту, він позбавлявся б фінансування з Кремля. І тоді Пригожин, схоже, вирішив бунтувати.

Слід зауважити, що Пригожина за його попередні численні висловлювання ніхто й не думав притягати до кримінальної відповідальності, хоча проти звичайних смертних статтю "за фейки про російську армію" використовували навіть у разі значно м'якішої критики армії. Більш того, "головний вагнерівець" спокійно відкривав по всій Росії вербувальні пункти. Та й набирав у колоніях зеків Пригожин абсолютно спокійно, що свідчило про повноцінну підтримку Кремля.

І ось, 24 червня Пригожин оголосив похід на Москву. Майже за світловий день вагнерівці пройшли шлях від Ростова до Підмосков'я, ніде не зустрівши серйозного опору.

Шойгу спробував за допомогою військової авіації знищити колони найманців, що рухаються на Москву, але тим вдалося збити кілька гелікоптерів і літак. Загалом, на думку експертів, Пригожин зі своєю "музичною" бандою цілком міг взяти Москву. На це сподівалися як на Україні, так і на Заході. Але на жаль, не сталося як гадалося. Пригожин, що вибудовував із себе людину, готову йти до кінця, зрештою здав назад.

До вечора 25 червня, Пригожин заявив, що вагнерівці "розгортають свої колони" і йдуть "у зворотному напрямку до польових таборів згідно з планом". А сам Пригожин, як повідомив речник Путіна Дмитро Пєсков, їде до Білорусі.

Експерт українського інституту майбутнього Іван Ступак вважає, що Пригожин припинив заколот, оскільки на нього натиснули, можливо, навіть через загрозу фізичного знищення його родини.

"Проміжний результат для Пригожина виглядає поки не надто оптимістично. З одного боку, він продемонстрував силу, але велика ймовірність, що тепер зачищатимуть усіх його людей у владі, армії та співчуваючих "вагнерівцям". Аж до фізичного усунення самого Пригожина", - вважає політолог Ярослав Макітра.

Повернення "вагнерівців" у польові табори та від'їзд Євгена Пригожина до Білорусі було негативно сприйнято як прихильниками ПВК, так і його противниками. І ті, й інші чекали на жорсткі дії. Одні - те, що Пригожин все ж таки візьме Москву. Інші – що Кремль зітре на порох "вагнерівців". Загалом суспільство на "болотах" помітно поляризувалося.

Шойгу знімуть?

Може здатися, що заколот Пригожина закінчився для нього повним фіаско і своєї мети відправити у відставку ненависних йому Шойгу і Герасимова він не добився. Але ставити крапку поки що зарано.

У російському інформполі відзначають, що Сергія Шойгу найближчим часом все ж таки можуть позбавити посади голови Міноборони. Міністром оборони у такому разі може бути призначений нинішній губернатор Тульської області Олексій Дюмін. У Мережі навіть потрапила інформація про те, що Дюмін нібито виїжджав на переговори з головою ПВК "Вагнера" і після цього сторонам вдалося досягти угоди.

Відомо, що Олексій Дюмін з 1996-2013 років служив у Федеральній службі охорони та відповідав за безпеку Путіна. З 2013 по 2016 роки він був заступником начальника Головного управління Генерального штабу, начальником Головного штабу та першим заступником головнокомандувача Сухопутними військами, а потім заступником Міністра оборони РФ. З 2016 року Дюмін керує Тульською областю. Що важливо, Тульську область називають військовою кузнею Росії. Тут знаходиться десяток великих підприємств військово-промислового комплексу РФ.

Як стверджують "військори", позбутися своєї посади за результатами домовленостей із Пригожиним ризикує і голова Генштабу Герасимов. Натомість Путін нібито призначить друга Пригожина генерала Суровікіна. Наскільки ця інформація відповідає дійсності, дізнаємось вже скоро.

Експерти зазначають, що кадрові рішення щодо Міноборони РФ навряд чи будуть ухвалені швидко. Як стверджують російські провладні ЗМІ, Путін публічно ніколи не йде ні в кого на поводі, а тому такі дії можуть бути пролонговані в часі.

Голий Путін

Показово, що ні Сергій Шойгу, ні Валерій Герасимов за весь час походу "вагнерівців" на Москву жодного разу не з'явилися на публіці і не прокоментували ці події.

Що ж до реакції Путіна, то заколот Пригожина ще раз показав, зокрема й російським елітам, що король, тобто Путін - голий.

"Його запізніла реакція зі слабкою риторикою лише прискорила просування "вагнерівців". Ані відкриття справ на Пригожина, ані особисте втручання Путіна не мали потрібного результату. Відбувся черговий етап делегітимізації влади Путіна", - каже політолог Ярослав Макітра.

Загалом цей процес відбувається step by step. Торік з тріском впав міф про "другу армію світу" та її геніального ватажка. Цього року удару по Путіну було завдано у Білгородській області рейдами РДК та легіону "Свобода Росії". Тоді з'ясувалося, що маленькі військові з'єднання можуть безперешкодно перетинати кордон, захоплювати населені пункти та безкарно йти назад. Путін втратив нагоду говорити, що росіянам його "спецоперація" нічим не загрожує.

Однак пригожинський заколот ударив по легітимності Путіна найсильніше. Тепер навіть самому Путіну стало ясно, що він не здатний контролювати "своїх" людей, а еліті стало зрозуміло, що Акела вже не той.

Розчарування та плюси

Фінал "заколоту" Пригожина розчарував українців та українську владу. Радник глави Офісу президента України Михайло Подоляк написав на своїй сторінці у Twitter.

"Феноменальний вибір Пригожина... Ви майже звели нанівець Путіна, взяли під контроль центральну владу, дійшли до Москви і раптом... відступаєте.

Тому що один дуже конкретний посередник із сумнівною репутацією (Лукашенко) обіцяв гарантії безпеки від людини (Путін), яка вранці наказала тебе знищити. І через той страх, який путінська еліта зазнала за останню добу, цей наказ обов'язково буде виконано.

Хоча й не без користі: Пригожин принизив Путіна/держава і показав, що монополії на насильство більше немає” .

Політолог Ярослав Макітра вважає, що для України від цієї історії є однозначні переваги.

"Деморалізація противника, понесені втрати Росії в авіації та отриманий козир у переговорах із Заходом про неспроможність Путіна керувати Росією. Найгіршим для нас сценарієм був би тихий переворот у палаці, в результаті якого нова сила змогла б утримати контроль над державою та армією, посиливши російську державу. А максимальним успіхом було б тривале протистояння між росіянами. Втім, почин хороший і з перспективою подальшого розвитку", - зазначив Ярослав Макітра.

Що чекає на Пригожина, Путіна та Росію

Про подальші перспективи Пригожина, Путіна та Росії загалом розповів експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак:

"1. У Білорусі Пригожин та інші Вагнери, яким дозволять виїхати, займатимуться масштабним тренуванням місцевої армії з урахуванням бойового досвіду ПВК в Україні. Тобто через рік у Білорусі можуть з'явитися хоча б добре натреновані збройні сили. Паралельно займатиметься своїми африканськими питаннями;

2. Як не дивно, але в даний час у Росії продовжують своє функціонування пункти вербування в ПВК;

3. Ймовірно, ПВК Вагнер чекає на розкол зсередини. Основний склад, що виїхав до Мінська, та інші в Росії.

Думаю, що частина ватажків (рядових бойовиків) ПВК не погодилася з одноосібним рішенням Пригожина і самостійно розвиватиме свій напрямок Вагнера (New);

4. Репресії. Щойно спала небезпека, ФСБ РФ виходить на полювання.

Насамперед буде чистка серед військ Росії, які здалися і перейшли на бік ПВК.

Далі будуть самі бойовики ПВК, які брали участь у поході на Москву.

Ну і, звісно, активно шукатимуть зрадників серед топ-чиновників та олігархів.

Вважаю, що після пережитого у Путіна на цю тему точно з'явиться нова фобія, а також в рази підвищиться настороженість до свого оточення!"

Ключове питання – як це вплине на просування ЗСУ на фронті – поки що залишається без відповіді, проте експерти сходяться на думці, що катавасія з Пригожиним точно вплине на ситуацію для рашистів на фронті. І точно – не на краще для них бік…

Читайте: Медведчук за лаштунками та спільники у Кремлі: хто допомагав Пригожину в "заколоті"

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників

Новини партнерів