RU  UA  EN

Понеділок, 13 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.15
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

13 травня

Всі новини

Суровікіна позбавили повноважень: в ГУР розповіли, що сталося з "м’ясником Алеппо"

В Росії після невдалого бунту ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина, найманці якого наразі розташувалися у Білорусі, заступника командувача об'єднаного угруповання військ РФ в Україні генерала Сергія Суровікіна утримують і допитують. Його частково позбавили повноважень.

Про це сказав представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов.

Читайте також: Група є, а ПВК немає: Путін розповів про статус "Вагнера" та зустріч з "вагнерівцями"

За його словами, Суровікін перебуває на території Росії.

"Якщо говорити про його подальшу долю, то подивимося, вона ще не вирішена", – зазначив представник української розвідки.

Видання The Wall Street Journal з посиланням на джерела раніше писало, що Суровікіна утримують та допитують у Москві. Його затримали після початку заколоту Пригожина, проте звинувачень Суровікіну поки що не висувають.

Крім нього, були затримані, відсторонені або звільнені й інші російські воєначальники. За інформацією одного з джерел видання, Суровікін нібито знав про плани заколоту, хоча не був причетний до нього.

У Росії намагалися заперечувати такі чутки, але у ЗМІ з'явилася інформація, що генерала затримала ФСБ. 29 червня донька Суровікіна заявила, що з ним нібито "нічого не сталося", а Пєсков порадив звертатися до міноборони РФ. Проте 3 липня міністр оборони РФ Сергій Шойгу зібрав усіх генералів на нараді, окрім Суровікіна.

Про те, що Суровікін, а також перший заступник начальника ГШ РФ Володимир Алексєєв не тільки були в курсі підготовки Пригожиним заколоту, а й сприяли його реалізації, заявляв російський правозахисник Володимир Осєчкін.

За його даними, заколот готували понад 8 місяців, а Суровікін та Алексєєв віддавали усні команди підрозділам російської армії не чинити опір "вагнерівцям".

Суровікіна призначили командувати окупантами в Україні у жовтні 2022 року. Він брав участь у Другій чеченській війні та віддавав злочинні накази в Сирії, через що генерала прозвали "м'ясником з Аллепо".

Раніше ми писали, що російська влада не збирається переслідувати найманців, які брали участь у заколоті Пригожина, враховуючи "заслуги" на фронті.

Вас також може зацікавити:

Уже є сигнал: Зеленський допустив новий бунт у Росії

Кадиров дочекався кінця "заколоту" Пригожина і видав цікаве пояснення демаршу "вагнерівців"

Медведчук за лаштунками та спільники у Кремлі: хто допомагав Пригожину в "заколоті"