RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Санкції? Ні, не чули! Ціна на російську нафту перевищила цінову стелю ЄС

Ціни на російську нафту знову перевищили ціновий ліміт, встановлений країнами G7, з метою зменшення доходів Москви, які вона використовує у війні проти України.

Про це повідомляє "Bloomberg".

Згідно з даними агентства цінової звітності Argus Media, ціна провідного сорту російської нафти Urals становить близько 75 доларів за барель на момент виходу з портів Балтійського та Чорного морів. За словами високопосадовця з Міністерства фінансів США, Сполучені Штати відстежують зростання цін, яке вони пов'язують з ширшою геополітичною динамікою.

Встановлений ціновий ліміт країн G7 вимагає, щоб будь-яка західна компанія, що здійснює транспортування російської нафти, мала так звану атестацію - документ, що підтверджує, що вантаж коштує 60 доларів за барель або менше. Якщо такого підтвердження немає, компаніям заборонено надавати свої послуги.

Хоча нафта Urals майже весь рік трималася вище 60 доларів, цьогомісячний стрибок за межу 70 доларів ставить під сумнів довіру до цих сертифікатів для трейдерів.

За даними Argus, на момент прибуття вантажу Urals до Індії ціна нафти становить 88 доларів за барель, що лише на 3,80 долара нижче, ніж світовий орієнтир для вантажів марки Brent. Коли російська нафта ESPO виходить з порту Козьміно на сході Росії, вона коштує 84 долари за барель.

При транспортуванні нафти Urals з Балтики до Індії чи Китаю агентство цінової звітності розрахувало, що санкції додають до вартості доставки $7,12 за барель і $8,79 за барель відповідно. Обидві ці цифри, хоча й високі, але нижчі, ніж місяць тому.

Починаючи з жовтня минулого року, Міністерство фінансів США продемонструвало готовність карати компанії за порушення цінового ліміту. Однак, Штати досі намагаються уникати будь-яких дій, які можуть порушити потоки нафти та підвищити ціни.

Раніше ми писали, що США та ЄС ввели санкції проти Росії.

  • Вас може зацікавити:

Європа влаштувала сюрприз росіянам і ламає шляхи для обходу санкцій

Знову "все за планом"? Росію виключили зі ще однієї міжнародної організації

Росія - країна-спонсор тероризму: у Європі ухвалили найважливіше рішення