RU  UA  EN

Середа, 15 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

15 травня

Всі новини

В Тбілісі затримали понад 60 протестувальників і побили лідера опозиції. Фото

У Грузії тривають акції протесту проти проросійського закону "про іноагентів" – поліція затримала 63 учасники протесту, силовики застосовували сльозогінний газ, водомети та гумові кулі. Ушкодження отримав лідер опозиційної партії "Єдиний національний рух" Леван Хабеїшвілі

Про це йдеться в повідомленні Міністерства внутрішніх справ Грузії.

Читайте також: Майдан в Грузії: силовики застосували водомети і сльозогінний газ проти протестувальників. Фото і відео

Зауважується, що 1 травня відбулося затримання 63 учасників акції протесту проти закону про "іноагентів" – сама акція проходила 30 квітня у Тбілісі, де відбувався розгляд законопроєкт у другому читанні. Зауважується, що учасники мітингу почали збиратися біля заднього входу в будівлю близько 11:00. У другій половині дня, близько 18:00, одночасно розпочався мітинг перед будівлею парламенту.

Що стосовно загальної кількості протестувальників – до будівлі парламенту вийшли кілька тисяч людей, за деякими оцінками – приблизно 15 тисяч людей.

Додається, що для того, щоб розігнати людей, силовики вдавались до використання водометів, сльозогінного газу та гумових куль, в мережі також показували відео побиття учасників акції.

"Внаслідок силових дій шестеро поліцейських отримали тілесні ушкодження та були доставлені до клінік для надання відповідної медичної допомоги", – йдеться в повідомленні МВС Грузії.

Під час акції тілесні ушкодження отримав голова опозиційної партії "Єдиний національний рух" Леван Хабеїшвілі: "Левана Хабеїшвілі негайно доставили до медичного закладу. У зв’язку з цим відповідні служби забезпечать проведення необхідних слідчих дій".

Депутати не змогли завершити розгляд закону в другому читанні, тому процес триває сьогодні, 1 травня. Деякі російські Telegram-канали повідомляли, що під час обговорення законопроєкту про "іноагентів" депутати вже встигли побитись в залі парламенту.

Варто нагадати, що законопроєкт "Про прозорість іноземного впливу" передбачає появу реєстру з усіма некомерційними юридичними особами чи медіа, що фінансуються з-за кордону на понад 20%. На початку квітня владна партія "Грузинська мрія" вчергове внесла цей законопроєкт на розгляд до парламенту – 17 квітня його підтримали в першому читанні. Проте сама президентка Грузії Саломе Зурабішвілі підтримала протестувальників та має намір ветувати закон.

Нагадаємо, раніше ми вже повідомляли, що парламент Грузії проголосував за скандальний закон "про іноагентів", який підняв людей на масові протести.

  • Вас також може зацікавити:

У Тбілісі відбулися сутички силовиків із противниками "російського закону" про "іноагентів": відео

Чому протести в Грузії важливі для Путіна: думка експерта

Грузія за крок до ухвалення закону про "іноагентів": які наслідки загрожують країні