RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

В Ірані заявили, що задоволені "помстою" Ізраїлю, Єрусалим обіцяє "безпрецедентну" відповідь

Іран задоволений нічною атакою на Ізраїль і готовий завдати нових ударів, якщо офіційний Єрусалим наважиться помститися.

Про це заявив начальник Генштабу ЗС Ірану Мохаммад Багері.

За словами генерал-майора, операцію проти Ізраїлю завершено, але Іран готовий завдати нових ударів по Ізраїлю, якщо Єрусалим наважиться атакувати у відповідь. Багері попередив, що нова операція Тегерана стане набагато масштабнішою.

Читайте також: Більше 300 ракет і дронів: що відомо про іранську атаку на Ізраїль

Багері також стверджує, що попередження про нову операцію відправили не лише Ізраїлю, а й США. У тому випадку, якщо Єрусалим наважиться завдати ударів у відповідь, "ізраїльські бази в регіоні не будуть у безпеці". За словами начальника Генштабу, операція "Вада Садік" стала відповіддю на бомбардування іранського консульства у Дамаску.

"На цю дію (удар по консульству в Дамаску - ред.) слід було відреагувати, і лідер Ісламської революції наголосив на необхідності застосування цього покарання. Завдяки продуманій тактиці та відповідному проектуванню ні Залізний купол, ні система протиракетної оборони сіоністського утворення не змогли суттєво протистояти цій операції, яка досягла своїх цілей. З нашої точки зору, операція завершилася, але збройні сили знаходяться в стані бойової готовності, і ми втрутимось у разі потреби. Якщо сіоністське утворення відповість, наша наступна операція буде набагато масштабнішою", - продовжив Багері, коментуючи нічний комбінований удар по Ізраїлю із застосуванням ударних БПЛА, балістичних та крилатих ракет.

Окремо іранський топофіцер звинуватив США в організації авіаудару за консульством Ірану в Дамаску. За його словами, Вашингтон намагався нейтралізувати операцію Тегерана, використовуючи своїх союзників в Іраку та Йорданії. На закінчення Багері додав, що попередження США надіслали через посольство Швейцарії. У повідомленні сказано, що якщо Вашингтон продовжить співпрацювати з Єрусалимом - Тегеран "займеться" базами союзників у регіоні.

Командувач Корпусом вартових ісламської революції (КСІР) Хосейн Саламі також попередив, що Тегеран вживе заходів у відповідь проти будь-якого нападу Ізраїлю на його інтереси, посадових осіб або громадян.

Високопосадовці Ізраїлю на умовах конфіденційності заявили, що відповідь ЦАХАЛ на нічну атаку Ірану буде "твердою і ясною". Разом з тим США не бажають, щоб офіційний Єрусалим здійснював контратаку, оскільки це може спровокувати регіональну війну з катастрофічними наслідками.

"Байден та його старші радники вкрай стурбовані тим, що відповідь Ізраїлю на напад Ірану призвести до регіональної війни з катастрофічними наслідками", - наголосив представник Білого дому у коментарі журналістам.

Раніше ми розповідали, що Іран під час атаки на Ізраїль застосував тактику Росії.

Вас може зацікавити:

Конгрес США збереться позачергово, щоб розглянути військову допомогу Ізраїлю

США виступили проти контратаки Ізраїлю на Іран

Ізраїль готується до війни з Іраном: Нетаньяху звернувся до народу