RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Іран розпочав атаку на Ізраїль: полетіли десятки дронів, відео

У суботу, 13 квітня, Іран розпочав війну з Ізраїлем.

Про це повідомив політичний кореспондент Axios Барак Равід у Twitter.

Читайте також: Почалося? Спецназ Ірану захопив корабель Ізраїлю, відео

У мережі з'явилися кадри прольоту десятків іранських дронів "Шахед" у бік Ізраїлю. Крім того, хакерська група Handala повідомила про кібератаку та злам системи ізраїльської ПРО "Залізний купол".

Водночас іранські ЗМІ та офіційні особи заявили про початок "удару відплати" за Ізраїлем. Зазначається, що напад на Ізраїль вперше відбувається безпосередньо з іранської території - до цього загрозу становили терористичні проіранські проксі-організації, такі як "Хезболла" у Лівані та "Ансар Аллах" у Ємені.

Міністр оборони Ірану також заявив, що Тегеран завдасть удару у відповідь " ще й по тим, хто відкриє свій повітряний простір або територію Ізраїлю для нападу на Іран". Водночас бойовики угрупування "Хезболла" увійшли з території Лівану до Ізраїлю.

У свою чергу США підняли авіацію над Іраком та збивають іранські БПЛА. Також США перекидають атомний авіаносець USS Dwight Eisenhower у бік Ізраїлю. В ударну групу входять 90 літаків і вертольотів, ракетне озброєння, системи ППО RIM-7 Sea Sparrow, два ракетні крейсери, і чотири ракетні есмінці.

Атаку на Ізраїль з іранської території підтвердили в ЦАХАЛ. Також повідомляється, що запущені іранські крилаті ракети увійдуть до повітряного простору Ізраїлю о 2:30.

У відповідь ізраїльські військові завдали удару по території Лівану. Тим часом арабські ЗМІ повідомляють про сильний вибух у центрі Тегерану.

Раніше армія Ізраїлю вперше застосувала морський аналог "Залізного куполу".

  • Вас також може зацікавити:

Армія оборони Ізраїлю вивела всі підрозділи із сектора Гази, залишаться лише прикордонники

Іран попередив про удари по Ізраїлю: як воююча країна готується до часу Х

Ізраїль вдарив по "КУДС" у Сирії: серед загиблих міг бути іранський генерал