RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

Всі новини

У МОЗ заговорили про спалах кору та дифтерії: календар щеплень провалений

В Україні, як і в декількох сусідніх країнах, спостерігається стабільне поширення індійського штаму коронавірусу "Дельта". Не виключається можливість повторного введення жорсткого локдауна. Велика частина всіх можливостей МОЗ зараз кинуто на боротьбу з пандемією. Однак COVID-19 - це далеко не єдина інфекція, якій варто виділяти увагу. У тому числі і в плані вакцинації. Є безліч інших хвороб, які відомі вже давно, і від яких потрібно щеплювати населення.

В одному з інтерв'ю для порталу "Апостроф" головний санітарний лікар України Ігор Кузін розповів, як сьогодні йдуть справи з календарем вакцинації українських громадян від усім відомих хвороб.

Так, за словами чиновника, в минулому році, внаслідок локдауну, проти основних інфекцій було щеплено приблизно 80% всіх дітей при рекомендованих 95%. При цьому Кузін зазначає, що Україна в цьому сенсі не вдарила в бруд обличчям, так як у багатьох інших шанованих країнах цей показник знизився до 60%.

Однак все ж потрібно враховувати, що цифри менші, ніж рекомендовані, а в цьому році очікується зниження ще на 10%. У зв'язку з цим в МОЗ не відкидають можливості виникнення незабаром спалахів епідемій кору та дифтерії.

"При недостатньому рівні охоплення плановою вакцинацією, ми не виключаємо можливих спалахів інфекційних хвороб, які ви назвали. Якщо говорити про рутинну вакцинацію, яка передбачена Національним календарем профілактичних щеплень, то за підсумками минулого року, коли країна була в умовах жорсткого локдауну, проти основних інфекційних хвороб було щеплено 80% дітей. це при тому, що рекомендований показник становить 95%. На тлі карантинних заходів - це дуже хороший показник. У багатьох країнах рівень вакцинації знизився до 60 і навіть менше відсотків.

Що стосується поточного року, то за прогнозами ми можемо вийти на 70% щеплених. Вже зараз ми проводимо селекторні наради і виїзди в регіони, плануємо можливі додаткові раунди вакцинації перед початком нового навчального року, щоб збільшити цей показник", - повідомив Ігорб Кузін.

Детальніше читайте в матеріалі видання "Апостроф": "Тільки вакцина може врятувати від госпіталізації або смерті - головний санлікар Ігор Кузін".

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я