RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

Всі новини

В Україні дитину паралізувало від укусу кліща: як захиститися від них і надавати першу допомогу

В Одесі паралізувало учня 7-го класу від укусу кліща, він знаходиться у реанімаційній лікарні у важкому стані. Щоб уберегтися від таких наслідків, а також як надавати першу допомогу у подібних випадках - є декілька порад.

Із закликом допомогти зібрати кошти на лікування дитини про паралізованого хлопчика написала Ганна Гуменна у Facebook.

"Учень 7кл Олександрівської ЗОШ знаходиться у важкому стані в реанімації в обласній лікарні м.Одеси. Дитину вкусив кліщ. Зараз знімають набряк мозку. Хлопчика паралізувало. Лікарі налаштовують, що лікування важке і тривале буде (((У сім'ї важкий стан матеріальний. У позаминулому році померла мама після важкої хвороби", - повідомила вона у пості.

Фото: Facebook/Надежда Чевердинская

"Апостроф" зібрав поради про надання першої допомоги у таких випадках та як уберегтися від укусу кліща.

Захист від кліщів

Перед тим, як виходити на природу, потрібно одягати речі, які прикривають руки, ноги, а також брати із собою головний убір. Також треба використовувати засіб від комах, призначений для боротьби з кліщами, його потрібно бризкати на взуття, манжети штанів і сорочки, а також головний убір.

У лісі намагатися не заходити у кущі, а йти протоптаними доріжками. Пікнік краще влаштувати в обладнаних для цього місцях. Після відпочинку потрібно вдома на порозі одразу зняти весь одяг та закинути у пральну машину, а тіло обмити в душі.

Тваринам радять також на порозі вдома розчесати шерсть та промацати її.

Надання першої допомоги

Якщо все ж таки один кліщ потрапив у поле зору на шкірі людини або тварини, потрібно видалити кліща пінцетом. Для цього треба вхопитися за нього якомога ближче до шкіри і повільно та обережно витягати.

Можна витягати кліща й руками, але обов'язково використовувати рукавички, целофанову обгортку або шматок паперу для захисту пальців. Після видалення паразиту потрібно помити ретельно руки з милом.

Неможна випалювати кліща зі шкіри, змащувати бензином його або ацетоном, а також неможна проколювати його шпилькою.

Далі кліща варто відправити на аналізи до лабораторії, попередньо помістити його в чистий пеніциліновий пухирець.

Якщо не вдалося витягти самостійно кліща - зверніться до лікаря.

Далі місце укусу треба промити водою з милом.

Нагадаємо, під Сумами у жінки знайшли кліща в дуже несподіваному місці - під пломбою зуба.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я