RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Здоров'я

Новини

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

Всі новини

Спочатку вражає легені, а потім серце, нирки і мозок: як проявляється штам "Дельта" по днях

Доктор з Ізраїлю Ітай Галь розповів, як хворіють на коронавірус "Дельта" і як полегшити стан.

Про це повідомляє "Вести".

Перші дні після зараження

Зазвичай симптоми з'являються через 2-5 днів після зараження, але іноді - через тиждень. Зазвичай у хворих розвивається лихоманка без кашлю і задишки. Температура не дуже висока - 37,8-38,5 ° С. У деяких хворих пропадають нюх і відчуття смаку, в поєднанні з іншими симптомами або без такого.

3-7-а доба після зараження

У деяких хвороба продовжує протікати безсимптомно або з легкою симптоматикою, особливо у щеплених. У дітей симптоми часто відсутні на всіх стадіях хвороби, що підвищує ризик зараження від них. Але в інших хворих симптоматика наростає, розвивається вірусна пневмонія, характерна для COVID-19. В такому випадку посилюються задишка і кашель, іноді - на тлі підвищення температури.

5-6 дні

Ці дні мають критичний характер, коли у деяких захворювання переходить у важку форму. Пневмонія стає більш вираженою, люди страждають від сильної задишки та кашлю. При цьому хворі відчувають виражену слабкість і не можуть завершувати фрази. Через тиждень після зараження більшість хворих у важкому і середньому стані потрапляють до лікарні. Задишка посилюється, і вони починають потребувати кисню.

2-й тиждень

На цьому етапі у тяжкохворих розвивається виражена дихальна недостатність, яка іноді вимагає інтубації і підключення до ШВЛ. Стан безсимптомних хворих не змінюється, легкохворі відчувають полегшення, аж до зникнення симптомів. У деяких тяжкохворих на цьому етапі розвивається сепсис. Це небезпечний стан з агресивною реакцією імунної системи. Таких хворих госпіталізують в відділення інтенсивної терапії та іноді навіть доводиться підключати їх до апаратів єсмо, який заміняє роботу серця і легенів. У частини хворих в легкому і середньому стані з'являються болі в животі і пронос.

10 днів

У більшості легкохворих повністю зникають симптоми. Якщо такий стан триває понад 3 днів, їх зазвичай звільняють від ізоляції.

3-й тиждень

У хворих, які страждали від кашлю, настає серйозне полегшення, частота кашлю знижується аж до зникнення. Тяжкохворі діляться на 2 основні групи: видужали і виписалися, з призначенням спостереження і реабілітації в амбулаторних умовах, і ті, чиє самопочуття погіршується.

Як поліпшити самопочуття

  • Рекомендується нюхати різні речовини, щоб мозок зміг відновити прив'язку запахів до них. Разом з тим, ці методики не були достатньо вивчені і незрозуміло, чи ефективні вони для всіх.
  • Для полегшення кашлю можна приймати безрецептурні сиропи. Треба дотримуватися зазначеного на упаковуванні дозування, оскільки передозування може викликати погіршення дихання.
  • Під час хвороби та ізоляції важливо залишатися рухомими.
  • Хворі на COVID-19 часто відчувають втому, слабкість, головні і м'язові болі, як при грипі. При цьому треба подбати про достатню кількість води і правильне харчування.

Раніше ми розповідали, як можна відрізнити "Дельту" від інших штамів COVID-19.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я