RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Здоров'я

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

Всі новини

Стовідсоткового захисту немає: що треба знати про смертність після щеплення проти COVID-19

Вакцинація від коронавірусної інфекції не дає стовідсоткового захисту від Covid-19 і не захищає від інших інфекцій, але з високою часткою ймовірності рятує від тяжкого перебігу хвороби і смерті.

Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів керівник Державної санітарно-епідемічної служби України в 2014-2016 роках Святослав Протас.

Він пояснив, що після щеплень від коронавірусу не виникає специфічного імунітету від інших інфекцій, наприклад грипу.

"Специфічного імунітету не буде, тому що ми розуміємо, що є антиген, який має певний набір білків. На нього виробляються антитіла, які нейтралізують цей антиген. Тобто ці антитіла, вироблені до одного збудника, безумовно, не можуть нейтралізувати інший збудник. Але це якщо ми говоримо про специфічний імунітет", - уточнив Протас.

Він додав, що у людини існує ще гуморальний імунітет - загальний, коли під час проникнення будь-якого збудника проводяться різного роду біологічно активні елементи, які нейтралізують не за специфічністю, а в цілому будь-який інший збудник.

"Можна сказати, що певний рівень захисту - базовий - безумовно, є. Але він мінімальний. Якщо ми знаємо, що наш організм дуже чутливий до тих чи інших інфекцій, то краще посилити його специфічним імунітетом", - сказав Протас.

Він також прокоментував репліку ведучого про те, що він особисто знає про випадок, коли вакцинована людина захворіла на коронавірус і помер внаслідок тромбозу.

"Випадки, коли вмирають вакциновані люди - поодинокі, але вони є. Навіть виробник будь-якої вакцини описує несприятливі події після вакцинації, але їх частота дуже незначна. Це 1 на мільйон, 1 на 100 тисяч, 1 на 10 млн може бути", - відповів екс-керівник санепідемслужби.

Протас наголосив, що в цьому питанні необхідно враховувати баланс ризиків.

"Тобто якщо ми 99 999 людей рятуємо від тяжкого перебігу хвороби або від смерті, а стотисячна при цьому вмирає, то це різний баланс інтересів. Це треба в першу чергу усвідомлювати, тому що у нас немає стовідсоткового захисту ні від чого", - констатував він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Вакцинація перетворилася на гонитву за грошима, там тільки бізнес - екс-глава Санепідемслужби.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я