RU  UA

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Здоров'я

Новини

7 травня

6 травня

4 травня

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Вчені створили штучну зубну емаль, яка твердіша і довговічніша за справжню

Зубна емаль – найтвердіша тканина в людському тілі. Вона міцна та еластична, протистоїть вм'ятинам і не тріскається протягом десятиліть. Журнал Science повідомляє, що вченим Ноттінгемського університету вдалося розробити штучну емаль, яка ще міцніша і довговічніша за справжню.

Інженер-біомедик Альваро Мата заявив, що така новація може використовуватися не тільки для відновлення зубів, але й для створення бронежилетів, міцних покриттів, захисту комп'ютерного обладнання чи автомобілів.

Фото: Getty Images

Читайте також: Стоматолог назвала 5 причин, чому зуби змінюють колір.

Емаль важко імітувати, бо її структура має складну організацію. Атоми кальцію, фосфору і кисню повинні об'єднатися в складну структуру, що повторюється, щоб утворити кристалічні нитки. Клітини, що продукують емаль, створюють багате магнієм покриття навколо цих ниток, які потім сплітаються разом, утворюючи міцний матеріал.

У своєму дослідженні вчені замість пептидів та інших біологічних інструментів використовували екстремальні температури, щоби зв'язати кристалічні нитки в упорядковану форму. Команда створила матеріал із гідроксіапатиту - того ж мінералу, з якого складається справжня емаль. Потім нитки обробили м'яким покриттям на основі металу. Саме воно і стало секретним інгредієнтом, який зробив штучну емаль такою пружною.

Покриття знижує ризик пошкодження ниток, тому що м'який матеріал навколо них здатний поглинати будь-який сильний тиск чи удар. Його зробили з оксиду цирконію, який є надзвичайно міцним і при цьому нетоксичним. В результаті вийшов шматок схожого на емаль матеріалу, якому можна надати потрібну форму за допомогою пилки з алмазним лезом.

Читайте також: Як часто міняти зубну щітку і чи потрібно її кип'ятити перед першим використанням.

Щоб виміряти твердість та еластичність нової штучної емалі, дослідники надрізали її шматок і застосовували тиск доти, доки не утворилася тріщина. Тиск руйнування та довжина тріщини дозволяють визначити міцність емалі та її опір деформації.

Коли штучну емаль порівняли з натуральною зубною, створена в лабораторії версія перевершила свій натуральний аналог у шести різних характеристиках, включаючи еластичність та здатність поглинати вібрації.

Успіхи вчених надихають, адже наш організм не здатний регенерувати зубну емаль. Клітини, з яких вона складається, вмирають, як тільки зуби з'являється з ясен.

Читайте також: Не закладаються генетично: стоматолог розвінчала міф про погані зуби.

"Половина світу має проблеми з емаллю, і багато з них призводить до дуже серйозних наслідків, аж до втрати зубів, - кажуть вчені. - Це дуже серйозно знижує якість життя. А сучасні методи відновлення емалі, такі як пломби, не мають того особливого поєднання твердості і еластичності, що дозволяє натуральній емалі зберігатися десятиліттями".

Поки що новий матеріал не готовий до використання в стоматологічних кабінетах. Дослідники не перевіряли, наскільки добре він зв'язується із натуральною емаллю, що має вирішальне значення для відновлення зубів. Втім, такий матеріал обов'язково знайде застосування і поза людським ротом.

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я