Чим еклери відрізняються від профітролів, тістечок шу та гужерів?

новини компаній

Випічка із заварного тіста користується популярністю у всьому світі, адже виходить легкою та надзвичайно смачною. Найбільш популярним її різновидом є еклери. Сьогодні ми поговоримо про особливості та походження всіх варіантів таких ласощів!

Еклери — королівський десерт

Вважається, що цей cмачний десерт було винайдено у XIX столітті знаним французьким кухарем Марі-Антуан Каремом. Еклером може називатися тільки випічка видовженої форми із заварного тіста. У перекладі з французької «еклер» означає «блискавка», що натякає на швидкість, з якою зникають зі столу готові смаколики. Незважаючи на простий рецепт, приготувати ідеальний десерт із першого разу практично нереально. Тому в Україні здебільшого обирають замовити еклери за посиланням mavkacake.com/eklery у майстрів кондитерської справи.

Еклери виготовляють із найрізноманітнішими солодкими начинками. Це може бути класичний заварний або шоколадний крем, карамель, фруктово-ягідний мус або навіть м’яке морозиво. А от у кафе Касабланки подають десерт, начинка якого має аромат квітів апельсинового дерева. Сьогодні еклери на замовлення можуть бути практично з будь-яким смаком. Однак солоні начинки трапляються доволі рідко.

Профітролі та шу — «корисні дрібнички» до столу

Профітролі — ще один винахід французьких кулінарів. Назва цієї страви означає «корисна дрібничка», адже в класичному варіанті розмір цих «булочок» не перевищує 4 см. Вважається, що першим готувати профітролі на початку XVIII століття почав кухар Жан Авіс. Кругла форма та порожнина всередині роблять «корисні дрібнички» універсальним кошиком для кремів, салатів або солоних закусок. Саме тому профітролі подають не тільки як самостійну страву, але і як доповнення до бульйонів, супів.

Також Жана Авіса вважають автором рецепту булочок шу. Назва десерту перекладається з французької як «капуста». Усе тому, що тістечка нагадують крихітні качанчики. Їх також готують із заварного тіста, наповнюють солодкими та солоними начинками. Головна відмінність від профітролів — кракелін. Це шар спеціального тіста зверху, який під час випікання розтріскується, формуючи унікальний візерунок.

Гужери — витончена закуска до вина

Гужери — невеличкі кульки з заварного тіста з додаванням тертого сиру. Вони готуються тільки у вигляді солоної закуски та зазвичай подаються разом із вином. Чи варто дивуватися, що винайшли таку витончену страву в Бургундії? Цікаво, що готують їх у цьому регіоні Франції з XVI століття. Для гужерів використовують найбільш якісні сири з вираженим смаком. Завдяки такій добавці всередині кульки стають пористими, а не просто порожніми. Саме тому їх не начиняють.

Що обрати?

Кожен варіант випічки із заварного тіста заслуговує на увагу, проте вибір залежить від ваших власних смаків та способу подачі. Еклери у Львові та в Україні загалом вважаються майже десертною стравою, яку набагато простіше купити в кондитерській із доставкою, попередньо обравши начинку. Асортимент та ціна такої випічки дають змогу спробувати всі класичні смаки.

Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter