RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Ракетні стрільби над Кримом: як далеко може зайти Путін

Існують фактори, які повинні утримати Росію від прямої агресії

Існують фактори, які повинні утримати Росію від прямої агресії Україна проводить військові навчання на своїй території, використовуючи власний повітряний простір Фото: УНІАН

Сьогодні, 1 грудня, Україна повинна провести ракетні стрільби над Чорним морем. Пуски ракет можуть захопити повітряний простір над окупованим Кримом, котрий Росія вважає своїм. У відповідь Москва пригрозила Києву заходами, аж до нанесення ракетного удару по пускових установам. Координатор групи "Інформаційний опір" Дмитро Тимчук розповів "Апострофу", як можуть далі розвиватися події.

Спочатку потрібно зрозуміти, як далеко може зайти Путін. Я не сумніваюся в тому, що якби така ситуація склалася, скажімо, в кінці 2014 або навіть на початку 2015 року, то Росія могла б перейти до відкритого вторгнення в Україну. Але сьогодні, при всій своїй недостатності, все ж виник якийсь комплекс стримуючих факторів. Перш за все, Україні вдалося переконати міжнародне співтовариство в тому, що Росія - все-таки агресор. Є санкції, є визнання всього цивілізованого світового співтовариства того, що Крим - це невід'ємна частина суверенної держави Україна, на даний момент окупована Росією.

Тобто в даній ситуації Україна проводить військові навчання на своїй території, використовуючи власний повітряний простір. За умови дотримання всіх правил безпеки жодних питань до нас з боку міжнародних організацій та інших нормальних розвинених країн бути не може. Більш того, якщо б самій Росії хтось почав би вказувати, де їм проводити на своїй території навчання, я думаю, що Кремль просто "порвало" б, як хом'ячків, від обурення.

Наскільки далеко в даній ситуації може зайти Володимир Путін для того, щоб довести, що Крим - це Росія? Все залежить від ступеня його неадекватності. Якщо ці стрільби будуть проведені (а Міністерство оборони поки що не збирається відмовлятися від своїх планів), то можливі декілька варіантів розвитку подій. Або Кремль спустить все на гальмах, обмежившись якимись гучними заявами, або ж дійсно застосує проти нас зброю. Наприклад, буде збивати наші ракети або завдасть удару по якимось наземним об'єктам в Україні, по тим же пусковим установкам, з яких здійснюватимуться ці стрільби. Але це вже буде акт прямої агресії. У цьому випадку знайде своє вирішення давнє питання - чи Україна де-юре перебуває в стані війни з Росією.

Також Росія може відповісти несиметрично, влаштувавши ескалацію напруженості на інших ділянках державного кордону. Наприклад, в останній рік Росія досить активно перекидала війська до східних рубежів нашої країни, створюючи там цілі дивізії. Це теж може бути інструментом "покарання" для України, яка провела стрільби, посягнувши нібито на російську територію.

Однак Путіну зараз вкрай невигідно розпочинати агресію. Не тільки через санкції Заходу, але також через відсутність визначеності з приводу того, як буде вести себе новий президент США і які сигнали будуть надходити від його адміністрації. Те ж саме стосується виборів у Європі. Чим вони закінчаться - незрозуміло, тому зараз - не найкращий час для того, щоб використовувати військову силу.

Як поведе себе в цій ситуації Україна? Нинішнє військово-політичне керівництво нашої країни жорстко налаштоване на мирне врегулювання конфлікту на Донбасі. Але в будь-якому випадку стрільби над Кримом - це правильний хід. Заручившись підтримкою світового співтовариства, котре визнало, що Крим - це українська територія, ми можемо використовувати її, в тому числі і для проведення військових навчань.

Читайте також

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України