RU  UA  EN

Субота, 11 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Політтехнолог Януковича на волі: навіщо Трамп помилував Манафорта

Соратник поки ще президента США допомагатиме йому повернутися в Білий дім

Пол Манафорт В центрі - Пол Манафорт Фото: Getty images

У середу, 23 грудня, голова Білого дому Дональд Трамп зробив справжній різдвяний подарунок своєму соратнику, голові його виборчого штабу 2016 року, скандальному політтехнологу Полу Манафорту. Американський президент помилував його разом із 25 особами. А 22 грудня Трамп відпустив 15 людей і частково або повністю пом'якшив вироки ще п'ятьом особам. В обох випадках серед щасливчиків – наближені до Трампа фігуранти справи із втручання росіян в американські вибори 2016 року. "Апостроф" вирішив згадати про "український слід" звільненого Манафорта, а також про те, чому поки що діючий президент вирішив наостанок погратися в гуманізм, і чим згодиться політтехнолог Трампу в майбутньому.

Справа Манафорта

Нам, українцям, складно уявити, щоб діючому президенту довелося змиритися з арештом власного голову виборчого штабу. Але у Штатах голова держави справді не зміг вплинути на суд. У 2019 році головного штабника Дональда Трампа, Пола Манафорта засудили до 7,5 років позбавлення волі. Потім, щоправда, термін зменшили до 3 років 11 місяців. З травня 2020 року 71-річний Манафорт перебував під домашнім арештом через загрозу зараження коронавірусом у в'язниці. І лише за місяць до кінця своєї каденції Трамп помилував свого соратника.

Політтехнологу і лобісту ще сильно поталанило – загалом його порушення тягнули на понад 300 років за ґратами. Також йому присудили 50 тисяч доларів штрафу та компенсацію розміром близько 24 млн доларів. Від сторони обвинувачення виступав спецпрокурор Роберт Мюллер, який рослідував втручання росіян у вибори 2016 року. Він наполягав на терміні від 19 до 24 років,

"Сказати, що я просто принижений і присоромлений, буде великим применшенням. Моє життя у професійному та фінансовому плані - у руїнах", - сказав Манафорт після оголошення вироку. Для нього це дійсно була катастрофа – рідко коли за ґратами опиняється співробітник команд американських президентів Рональда Рейґана, обох Бушів та Трампа.

Але ударило наддосвідченого політтехнолога Манафорта звідти, звідки він точно не очікував з України. Американській Феміді було байдуже на злодіяння Віктора Януковича під час Євромайдану та Революці гідності. Але до консультацій, які надавав Манафорт українському президентові-втікачу, в США поставилися негативно. В результаті, посипалися кримінальні справи: Манафорта звинувачували в 18 епізодах - зокрема, у п'яти недостовірних деклараціях, чотирьох епізодах приховування зарубіжних банківських рахунків, трьох випадках махінацій з кредитами в Citizens Bank, двох - з кредитами в Bank of California і чотирьох - у Федеральному ощадному банку.

У так званій "амбарній книзі" Партії Регіонів, яку напередодні виборів 2016 року злили український розслідувач Сергій Лещенко та колишній топ-співробітник СБУ Віктор Трепак значиться, що Манафорт міг отримати близько 13 млн доларів США за свою роботу на Партію Регіонів за час з 2007 по 2012 рік. Прізвище Манафорта в "амбарній книзі" згадується 22 рази, щоправда, його підписів там не було. Утім, виявилося, що загалом політконсультант заробив понад 60 млн доларів в Україні, які разом з соратниками витрачав на предмети розкоші та нерухомість. Знаменитий піджак зі шкіри страуса, який знайшли в політтехнолога, став своєрідним "золотим батоном" Манафорта.

Манафорт і українська політика

Вважається, що першим до України Манафорта привіз олігарх Рінат Ахметов 2005 року. Але впливові колишні "регіонали" кажуть, що американський політконсультант бував тут і раніше. Тим не менш, достеменно відомо, що Пол Манафорт працював в Україні з 2005 до 2014 року. Цікаво, що після "Помаранчевої революції" Манафорт рекомендував Рінату Ахметову позбутися Януковича, який своїм низьким рейтингом топив не лише себе, а й усю партію перед парламентськими виборами. 60% опитаних українців негативно ставилися до Януковича, 37% - відчували категоричну неприязнь. Коли ж було прийняте рішення працювати все ж таки з цим політиком (цьому передувала дивна загибель під час полювання Євгена Кушнарьова у 2007 році), Манафорт взявся за переформатування "регіоналів" – робив із типової пострадянської партії партію західного зразка. Політикам роздавалися пам'ятки про те, як поводитися з журналістами та виборцями, рекомендувалося узгоджувати інтерв'ю з журналістами заздалегідь тощо. Рекламні ролики Януковича перестали бути похмурими – він йшов залитими сонцем вулицями, спілкувався із натовпами доброзичливих прихильників. Все це зіграло на підвищення рейтингу.

Віктор ЯнуковичФото: УНІАН

Коли Янукович став президентом, Манафорт зосередився на консультуванні його особисто. Він постійно писав інструкції щодо зустрічей на міжнародному рівні. Зокрема, з його подачі "регіонали" найняли команди лобістів, які постійно "обробляли" топових європейських та американських політиків, починаючи від парламентарів і закінчуючи президентами.

Після втечі Януковича Манафорт консультував український політикум, хоча все більше часу приділяв Дональду Трампу, який уже розгортав свою кампанію. Однак, як визнають у самому "Опозиційному блоці" (американця запросив екс-голова Адміністрації Януковича Сергій Льовочкін), без допомоги Манафорта їм не вдалося б набрати 10% у постмайданній Україні. Є свідчення, нібито консультував Манафорт і мера Києва Віталія Кличка.

2019 року стало відомо, що Манафорт причетний до злочинної приватизації компанії "Укртелеком", але ця історія нічим не скінчилася.

Манафорт і Трамп

Навесні 2016 року Манафорт очолив штаб кандидата в президента США Дональда Трампа і дістав контроль над бюджетом у $20 млн.

9 червня того ж року Манафорт, син кандидата Дональд Трамп-молодший і чоловік Іванки Трамп Джаред Кушнер зустрілися із російським адвокатом Наталією Весельницькою, яка, як вважається, передала компромат на Гілларі Клінтон. Зустріч відбулася за сприяння російсько-азербайджанського бізнесмена Араза Агаларова. Майкл Ізікофф і Девід Корн у книжці "Російська рулетка" пишуть, що зв'язки між ним та Трампом зав'язалися ще за два роки до початку кампанії, коли Трамп був присутній на конкурсі краси в Москві.

У серпні 2016 року Сергій Лещенко оприлюднив інформацію про те, що Манафорт отримував від Партії регіонів $12,7 мільйонів незареєстрованих готівкових платежів. Манафорт, зваживши, що його участь перешкоджає перемозі Трампа, залишив його команду. Наприкінці липня 2017-го Манафорт погодився дати свідчення у Конгресі США про втручання Росії в американські вибори. Напередодні Дональд Трамп-молодший, виправдовуючись, опублікував в інтернеті листування про підготовку цієї зустрічі, запевняючи, що вона не мала жодної користі.

То для чого ж Трамп тепер помилував свого давнього соратника? Не секрет, що Трамп збирається продовжувати кар'єру у політиці і хоча б опосередковано впливати на рішення Республіканської партії. Тож цілком можливо, що він буде непублічно користуватися послугами консультанта Манафорта. Інша можлива причина – Трампу не потрібен ще один свідок проти нього, який буде доступний для правоохоронців. Манафорт, лишаючись за ґратами, міг почати зливати інформацію про Трампа. Доцент Американського університету Вашингтона, експертом в питаннях президентських повноважень у сфері національної безпеки Кріс Едельсон, в свою чергу, вважає можливим працевлаштування Манафорта у Трампа.

Дональд ТрампФото: facebook.com/DonaldTrump

"Видається ймовірним, що Трамп і Манафорт успішно уклали угоду: якщо Манафорт не скаже правоохоронцям те, що знає (щось, що може завдати шкоду Трампу), то Трамп його помилує. Трамп публічно хвалив Манафорта за те, що той не сказав нічого проти нього. Я не можу сказати точно, що сталося, але схоже, що все дуже, дуже погано", - зазначає "Апострофу" Едельсон. Він також додає, що Манафорт опиниться в небезпечній ситуації, адже з 20 січня голова Білого дому зміниться, і там не буде нікого, хто міг би його захистити.

"Таким чином Трамп показує, що він цінує тих, хто йому лояльний. І якщо він дійсно збирається далі вибудовувати політичне майбутнє, він має спиратися, перш за все, на своє ідеологічне політичне ядро, тих, хто сліпо йому вірить. В рамках цього підходу він карає, знищує тих, хто йому нелояльний і підтримує тих, хто в результаті лояльності страждає або є об'єктом переслідування", - сказав "Апострофу" колишній міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко.

Є ще один важливий нюанс: у разі продовження політичної боротьби Трамп цілком може спробувати розіграти "українську карту" проти Байдена. Манафорт тут може статися у нагоді, як людина, яка дуже добре знає український політикум.

Утім, не всі експерти вважають, що Манафорт після звільнення зможе працювати консультантом у Трампа. Хоча б тому, що сам Трамп після завершення каденції матиме серйозні проблеми.

"Це Трампові так хотілось би – продовжувати політичну кар'єру. Але він стикнеться зі світом юридичних проблем, як тільки покине Білий дім", - каже "Апострофу" Джерард О'Тоал, професор урядових справ і міжнародних відносин Політехнічного інституту і університету штату Вірджинія, експерт у справах Грузії, Вірменії, Молдови та України.

Він вважає, що помилування не означає бажання Трампа в подальшому найняти свого соратника як приватного консультанта. "В політичному сенсі Манафорт закінчився. Для мене буде дивом якщо хтось його взагалі візьме на роботу. Манафорт – це зіпсований товар", - каже О'Тоал.

Але на кожен товар є свій покупець. Деякі політсили в Україні і не тільки зараз би залюбки взяли б собі такого консультанта. Тим паче, Україною інтереси Манафорта не закінчуються: його клієнтами свого часу були колишній диктатор Філіппін Фердинанд Маркос, лідер ангольських партизан Жонас Савімбі та колишній диктатор Заїру - Мобуту Сесе Секо. Тож варіантів для подальшої кар'єри у колишнього ув'язненого з США - чимало.

Читайте також

Людина справи. Що відомо про новий кейс Коломойського

Сидячи в ізоляторі, Коломойський колекціонує кримінальні справи

Наша відповідь "Вагнеру"? Чи є реальним сценарій створення приватних армій в Україні

Створення приватних підрозділів викликало неоднозначну реакцію в експертів

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України