RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Семен Глузман: Я перестав ходити в Бабин Яр 29 вересня

Дисидент і політв'язень розповів про сумні моменти

Дисидент і політв'язень розповів про сумні моменти Дисидент, колишній політв'язень, український психіатр Семен Глузман screenshot/1tv.com.ua

Дисидент, колишній політв'язень, український психіатр Семен Глузман в колонці для "Апострофа" розповів, чому більше не бере участі в офіційних заходах 29 вересня - Дні пам'яті трагедії в Бабиному Яру.

У мене подвійне ставлення до цього дня. Я як людина немолода дуже добре пам'ятаю, як до цього дня ставилося СРСР і радянська влада, коли слово "єврей" взагалі не можна було вимовляти, коли я бачив, як працівники КДБ і міліції намагаються зробити все можливе, щоб люди в цей день не приходили на місце розстрілів і упокоєння цих нещасних людей. Я тоді вже був студентом і проходив, як і всі інші, щоб покласти букетик квітів на камінь, який позначав, що тут колись буде пам'ятник. Для цього необхідно було пройти крізь стрій КДБ. А останній КДБіст, який стояв уже біля каменя, нахабно посміхаючись, фотографував всіх. Це було жахливо. Там заарештовували людей, і мені, молодій людині, було незрозуміло, чому радянська влада фактично такою своєю поведінкою підтримує нацистів.

Мій дід загинув в Бабиному Яру. Він залишався один, ніяких родичів поруч не було, і його "підмели" нацисти ... Так що десь там є частинка і його праху. Я це знав, і тому кожне 29 вересня, коли став уже більш-менш осмислювати свою країну і все, що відбувається навколо, я приходив туди, до цього страшного місця, з маленьким букетиком квітів.

Але це було жахливо, тому що мої батьки і я - ми прощалися ... Батьки, шалено налякані радянською владою, все розуміли, м'яко намагалися зупинити мене, але вони розуміли й те, що насправді я ж нічого поганого не роблю. І це було прощання, як перед в'язницею або кладовищем, я навіть не можу передати цю емоцію, це було страшно. І ввечері, коли я повертався, вони зітхали, але самі туди піти вони не могли. Вони були членами Комуністичної партії, яку ненавиділи.

І вже в зрілі роки, тепер, коли нова влада активно бере участь, як їм здається, в цих пам'ятних днях, я перестав ходити туди 29 вересня. Я ходжу туди після всього. Не хочу брати участь в цьому всьому. Я прекрасно розумію, що це гра, це все нещиро. Це неприємний офіціоз, який так само відбувається, коли ці невіруючі люди ходять в храм і хрестяться.

Є ще один важливий аспект у всьому цьому, про який я хочу сказати. Кілька років тому мені довелося брати участь у створенні громадського комітету "Бабин Яр" разом з Дзюбою, Поповичем. Тому що раптом виявилося, що вже не наша влада, а єврейські організації Америки хочуть там побудувати не просто меморіал, а розважальний центр. З гуртками, кафетеріями ... І ми, природно, були категорично проти. Але наш протест був спрямований ще на одну річ. Справа в тому, що вони намагалися зробити це монополією одного народу. А насправді, там же загинули не лише євреї. Німці ж розстрілювали і циган, і психічнохворих з лікарні ім. Павлова ... Душили в душогубках і потім скидали тіла цих нещасних. Там були і українські націоналісти, які спочатку спробували зробити все можливе, щоб якось допомогти своїй країні, окупованій німцями, допомогти їй стати острівцем української свободи. Але, як стало ясно потім, німці придивлялися - це була просто гра в "українську свободу". Потім вони в підсумку всіх розстріляли, в тому числі - і Телігу. Тому сьогодні це не може бути монополією одного народу і однієї групи населення. Навіть якби там знаходився один таджик або туркмен - це вже не монополія. Це неправильно, нечесно.

Читайте також

Марш додому! Як спрацює скасування консульських послуг за кордоном

Експерти скептично поставилися до ідеї запровадження обмежень щодо роботи консульств

Дуже багато людей питає, чи буде новий наступ на Київ - офіцер Сил оборони

Офіцер Євген Тихий - про допомогу Україні, спроби росіян здійснити новий наступ та ймовірність контрнаступу ЗСУ

Окупаційні війська продовжують атакувати околиці Часового Яру - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто