RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Не хитаєте човен, панів нудить: навіщо в МВС заговорили про сіквел "Шатуна"

Є підстави вважати, що влада навмисно придумала історію про дестабілізацію

Є підстави вважати, що влада навмисно придумала історію про дестабілізацію Експерти впевнені, що в країні будуть організовані нові акції протесту для дестабілізації політичної ситуації Фото: Олександр Гончаров / Апостроф

У березні Росія знову спробує дестабілізувати політичну ситуацію в Україні. Принаймні так заявляють у владі, відзначаючи, що справа радника Путіна Владислава Суркова живе, і план "Шатун" в Кремлі ніхто не відміняв. Які "подарунки" в Москві приберегли для Києва на весну і чи не є заяви про дестабілізацію страшилкою для суспільства, з'ясовував "Апостроф".

Плани Москви

Про нову хвилю дестабілізації політичної ситуації в Україні на днях заявив радник глави МВС Зорян Шкіряк. "Росія протягом двох з половиною років і донині здійснює дуже грубі кроки по дестабілізації України. Що стосується їх інтенсивності, то вони залежать від політичного контенту і періоду, в якому знаходиться Україна. За нашою оперативною інформацією, на нараді, яка відбулася в наприкінці 2016-го за участю помічника президента РФ Суркова з представниками російських спецслужб, визначалися плани подальшої дестабілізації ситуації в Україні в період з кінця лютого по кінець березня", — підкреслив Шкіряк.

Інший радник Авакова Ілля Ківа пояснив "Апострофу" чому РФ активізується саме навесні. "З приходом весни завжди загострюються політичні процеси, починається підготовка до передвиборних кампаній тих чи інших політичних партій. Відповідно Росія буде всіляко брати участь в політичному процесі в Україні", — зазначив Ківа.

На думку Ківи, зміни на парламентській шахівниці основна мета російського впливу в Україні. "Противник грає в такий спосіб: вибираються одна-дві політичні сили, які чітко фінансуються з Москви. Причому ці сили можуть йти і під патріотичними гаслами, питання тільки в тому, яку кінцеву задачу вони ставлять. Відповідно буде розхитуватися ситуація, щоб привести до виборів і завести якомога більшу кількість своїх людей у владу", — додав радник глави МВС.

Втім, член парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Дмитро Тимчук вважає, що для РФ навіть не так важливо, наскільки лояльними до Москви виявляться старі нові нардепи, яких отримає країна в разі перевиборів, головне, щоб між ними не було згоди. "Завдання у Росії підготуватися до квітня, коли уряд Гройсмана вже рік виконуватиме свої повноваження, відповідно імунітет Кабмін вже втратить і буде розхитуватися ситуація з тим, щоб влаштувати комплексну урядово-парламентську кризу, — каже "Апострофу" Тимчук. — У Кремлі розуміють, що зміна політичної конфігурації призведе до повного ступору роботи законодавчої і виконавчої влади. Ті сили, які гарантовано пройдуть до парламенту ніколи не створять коаліцію. Зараз нарощують рейтинги "Самопоміч", "Опозиційного блоку" і "Батьківщини". Це сили, які ніколи не будуть працювати в коаліції і навіть якщо вона і буде створена, то через місяць-два вона провалиться, а це автоматично тягне за собою урядову кризу".

Але внутрішньополітичне розгойдування України не єдина мета Кремля. За словами Тимчука, Росії необхідно дискредитувати Україну в очах міжнародної спільноти. Для цього в країні будуть організовані нові акції протесту. "Щоб показати ситуацію так, що тут анархія, українська влада не тримає ситуацію під контролем, праворадикали правлять бал тощо. Нібито через це Україна постійно зриває Мінські домовленості", — пояснив Дмитро Тимчук.

Як організовуються потрібні акції протесту "Апострофу" розповів політтехнолог Ярослав Макітра. "Більш-менш масштабний мітинг за гроші на 5-6 тисяч осіб можна організувати досить швидко. Як правило, це робиться через "профільні" громадські, студентські, ветеранські організації, різні союзи пенсіонерів. Призначаються "десятники", які стежать за явкою людей на мітингу і за тим, щоб ніхто не пішов. Але проблема всіх проплачених мітингів в тому, що вони створюють телекартинку, видимість масовості. Якщо мета реально заблокувати роботу якогось державного органу, вплинути на владу, то таким чином це зробити практично неможливо", — каже Макітра.

Крім того, Тимчук впевнений, що готується цілеспрямована інформаційна атака проти парламентської коаліції. "За моїми даними зараз в топові українські ЗМІ звертаються якісь посередники, які пропонують розміщувати матеріали про те, що в БПП йдуть суцільні змови проти НФ і навпаки. Думаю, ближче до кінця березня ми побачимо ряд таких "розслідувань", які будуть розміщуватися за гроші для того, щоб розхитати і без того не монолітну коаліцію", — резюмував Дмитро Тимчук.

"Турбота" проти виборів

Той факт, що заяви про дестабілізацію ситуації в країні звучать одночасно з провладної риторикою про колапс, який обов'язково настане після перевиборів, дає підстави вважати, що у високих чиновницьких кабінетах навмисно придумали історію про дестабілізацію, щоб утримати владу на тлі погіршення економічного становища українців.

Судіть самі: "Нинішня влада робитиме все, щоб стабілізувати ситуацію і не дати розгойдати процес під вибори, тому що з виборами ми можемо втратити і державність", — лякає Ілля Ківа.

"У нас зараз два варіанти: або вирвати країну з кризи, або загрузнемо в хаосі перевиборів", — вторить Ківі нардеп від БПП Борислав Розенблат.

Жирну риску під розмовами про зміну влади на днях підвів і сам Порошенко: "Хтось дуже хоче розхитати човен. Комусь дуже хочеться походити з прапорами по проспектах, вигукуючи "Геть!" Чому? Тому що працювати не вміють. Нічого, навіть собачої будки в житті не побудували і закликають до дестабілізації в країні. Ми не дозволимо це робити", — емоційно заявив президент.

Але експерти відзначають, що з російського в сіквелі "Шатун-2" тільки кремлівський принцип: всі, хто проти — п'ята колона. "Політтехнологи, які працюють з владою, розробили не хитру, але досить ефективну схему, згідно з якою будь-які протести оголошуються планом російських спецслужб по дестабілізації ситуації в Україні", — пояснив "Апострофу" політолог Петро Олещук.

"Така вже українська політична культура, коли будь-яка політична сила вішає на своїх конкурентів всі можливі ярлики. В останні роки в тренді ярлик "рука Москви", — додає Макітра.

Втім, відкидати перманентний вплив Росії на українську політику, експерти не радять, але з поправкою на провали самої АП і ВР. "Природно Росія продовжує впливати, але далеко не всі процеси, які відбуваються в Україні пов'язані з діяльністю РФ. Існують і цілком об'єктивні чинники, які впливають на суспільні настрої. Наприклад, триває підвищення тарифів, при тому, що всі розуміють, що воно, в тому числі, пов'язано з фінансуванням енергетики, яка контролюється олігархами. Схеми на українському енергетичному ринку розробив ж не Путін, а український уряд. Все це накопичується, і може привести до досить неприємних наслідків для влади", — говорить Олещук.

У свою чергу політолог Андрій Золотарьов додає, що на тлі зростаючого суспільного невдоволення перевибори, від яких так "дбайливо" оберігає українців влада, можуть стати логічним результатом. "Події останнього місяця радикально змінюють внутрішньополітичну ситуацію в країні і неминуче призведуть до великих політичних потрясінь. І справа тут не в горезвісному "Шатуні", а корупції, неефективності і брехні влади, які ми бачимо на прикладах блокади Донбасу, в справі Насірова. Ось ці заклики не розгойдувати човен, мовляв панів нудить і шампанське розхлюпується вже не сприймаються суспільством. Справа йде до перевиборів і можливо не тільки парламентським", — резюмував Золотарьов.

Читайте також

Чарівне зцілення: депутати взялися миттєво "вилікувати" інвалідів

Нардепи до закону про мобілізацію вшили норму про повторну комісію для інвалідів - кому доведеться ще раз пройти МСЕК

Під завалами є люди, ми ще не добралися до них - в.о. мера Чернігова

Російські військові вранці 13 квітня обстріляли ракетами Чернігів - у місті десятки загиблих та поранених - мер міста розповів про ситуацію

Лазерна зброя в Україні: чи допоможе ЗСУ "вогонь дракона"

Прототип лазерної зброї може незабаром опинитися в Україні