RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Як знайти роботу в час коронакризи - фахівець ринку праці відповіла на головні запитання

Юлія Дрожжина - про ситуацію на ринку праці сьогодні

Юлія Дрожжина - про ситуацію на ринку праці сьогодні Юлія Дрожжина Фото: youtube.com/user/snidanok2011

Весняний карантин залишив без роботи десятки тисяч українців. Але влітку ситуація на ринку праці значно покращилась і кількість вакансій збільшилась на 47 відсотків. Зараз же роботодавці зайняли вичікувальну позицію, поки не буде більш-менш зрозуміла ситуація щодо другої хвилі карантину (за останній тиждень середньодобова кількість нових випадків коронавірусу складає близько 5 тисяч). Про це в ефірі Апостроф Live розповіла фахівець ринку праці ЮЛІЯ ДРОЖЖИНА.

- Чи варто зараз в період пандемії змінювати свою роботу, а, можливо, й вид діяльності?

- Змінити роботу на сферу, наприклад, ІТ - це ніби хороша альтернатива. Але треба враховувати те, що рівень конкуренції на посади джуніорів – тобто початківців – в ІТ великий. Там більше двадцяти резюме на одну вакансію. Зараз змінити фах діяльності і стати айтішніком не дуже швидко вийде, на жаль.

Щодо того, які професії зараз затребувані так само, як і, наприклад, під час тотального карантину, то великим попитом у нас користуються спеціалісти сфери продажів. Це стосується всього спектру спеціальностей - касири, менеджери по роботі з клієнтами, менеджери з обслуговування. Якщо є людина, яка наразі має терміново знайти нову роботу і не має профільного досвіду, то якраз ця сфера привітна до початківців.

Великим попитом користуються працівники банківської галузі, маркетологи. Але, знову ж таки, в цих сферах вимагається зазвичай досвід - хоча б від одного до трьох років. Тому, без досвіду їм буде трошечки важкувато і доведеться зіткнутися з досить великою конкуренцією.

- Якщо говорити про підзаробіток: багато людей під час тотального карантину якраз брали собі підзаробіток у онлайн-сервісі або навіть кур’єром. Якщо ж у нас знову буде великий локдаун, як знайти підзаробіток, і які це приблизно кошти? Що це за професії?

- Ви правильно сказали, що це насамперед доставка, підтримка чатів, обробка телефонних дзвінків, оператори call-центрів. Зарплати досить сильно відрізняються, наприклад, залежно від галузі компанії, від масштабу діяльності компанії, від знання іноземної мови. Той самий оператор call-центру зі знанням англійської мови може розраховувати, звичайно, на більші гроші.

Про які зарплати ми говоримо? Якщо це по Києву, то від 5 до 15 тисяч гривень умовний кур’єр може заробляти.

Знову ж таки, чим хороші підробітки? Тим, що людина зазвичай сама може регулювати свою зайнятість і свої заробітки. Тобто тут не фіксована зарплата, а кошти за кількість виконаних замовлень або доставок, або оброблених заяв.

- Якщо говорити про працедавців, то чи готуються вони до можливого локдауну? Як їм фінансово підготуватися? Є зміни в цьому аспекті на ринку праці?

- Зміни, звичайно, є, і компанії стали набагато більш раціональними. Тобто все наразі аналізується, і якщо якась функція роздвоюється – умовно кажучи, якась функція виконується двома людьми – залишається одна людина. Намагаються шукати максимально адаптивних спеціалістів, яких можна швидко перевчити і перекинути на інший фронт робіт. Ми знаємо, що під час дії основних карантинних обмежень навесні певні компанії так робили.

Наприклад, коли не працювали торгівельні мережі, їх працівників переводили на обробку онлайн-замовлень. Це вимагає від працівників швидкої адаптації, набуття нових навичок. Відповідно, і зараз роботодавці, якщо набирають нових спеціалістів, шукають таких, які будуть здатні це швидко зробити. Тобто швидко змінити свої функціональні обов’язки.

В принципі, роботодавці стали ретельніше підбирати новий персонал, тому що ціна помилки стає вищою. Не можна зараз розраховувати на те, щоб взяти кандидата, а потім, якщо він не підійде, взяти іншого. Зараз на це немає часу і ресурсів на те, щоб вчити нову людину. Людей оцінюють більш суворо, більш вимогливо. Це стосується як професійних навичок, так і цінностей людини, універсальних навичок, таких як комунікабельність, креативність. В принципі, критерії роботодавців стали більш вимогливими.

- Чи можна зараз робити певні прогнози на те, коли ринок дійде до докарантинної стадії? Тобто коли він буде у такому ж обсязі, з такими ж грошима і з такою ж кількістю вакансій.

- Дуже важко робити прогнози, тому що ми розуміємо, що це залежатиме від того, як будуть розвиватися карантинні обмеження. Наразі якогось дуже сильного падіння зарплат, на щастя, я не бачу. В принципі, вони плюс-мінус докарантинні. Якщо падіння є, то в межах десяти відсотків - якогось критичного падіння, на щастя не помітно.

Звичайно, що немає зростання зарплат, на яке ми розраховували на початку 2020 року та наприкінці 2019 року.

Щодо об’єму вакансій, то, на жаль, вересень не був дуже вдалим. Зазвичай у вересні розпочинається бізнес-сезон, і компанії активно набирають працівників. Цього року, на жаль, такого не було. Я думаю, що це насамперед через побоювання нової хвилі карантину. Сподіваюся, що у найближчий місяць кількість вакансій піде вгору.

В цілому за кількістю пропозицій про роботу було продуктивним літо, коли галузі, які не працювали весною – туристична, готельно-ресторанна сфери – досить активно набирали людей влітку. Тому в принципі на початку літа кількість вакансій збільшилася на 47% в порівнянні з весною. У другій половині літа позитивна тенденція по багатьох галузях зберіглася, але, на жаль, восени кількість вакансій пішла трошки вниз.

Я сподіваюся, що у жовтні-листопаді, коли буде більш-менш зрозуміло щодо другої хвилі карантину, роботодавці займуть більш активну позицію і матимуть більш впевнений погляд щодо завтрашнього дня.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році