RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Працівники ТЦК дедалі частіше стають об'єктом агресії з боку цивільних

працівник ТЦК В Україні почастішали випадки агресії щодо працівників ТЦК Фото: censor.net

У лютому та березні 2022 року у військкомати України стояли черги – чоловіки, від малого до великого, прагнули йти захищати Україну від російських агресорів. Минуло два роки, і тепер частішають випадки, коли при врученні повістки військовозобов'язаному співробітники ТЦК та СП стикаються з більш ніж агресивною реакцією оточуючих. Що пішло не так, хто винен і що тепер робити – з'ясовував "Апостроф".

Що відбувається

В Україні почастішали випадки, коли на співробітників ТЦК нападають цивільні. Ось, наприклад, кілька епізодів за останній час.

Дивіться: Шануй їх: військові ТЦК – це воїни, які повернулися з окопів. Відео

Чернівецька область. Біля села Чорногузи на військовослужбовця Вижницького районного ТЦК та СП напала група цивільних. Автомобіль представника військкомату був заблокований, а щодо нього було застосовано погрози, а потім і силу. Військовий з метою самооборони почав стріляти в землю (внаслідок цього ніхто не постраждав), на місце події були викликані представники поліції.

Читайте: На Буковині співробітник ТЦК відкрив вогонь по землі – в чому причина конфлікту

Закарпатська область. Під час заходів щодо оповіщення громадян щодо необхідності уточнення військово-облікових даних в Ужгороді було виявлено військовозобов'язаного, який не стоїть на обліку в жодному військкоматі. Йому було запропоновано проїхати до ТЦК та оновити свої дані, після чого він почав буянити. Його та військовослужбовців оточив натовп агресивно налаштованих людей, які почали ображати та шарпати військових.

Дивіться: На Закарпатті жінки напали на військових: відео скандалу та реакція ТЦК

Випадки, коли агресивний натовп відбиває військовозобов'язаних співробітників ТЦК, поширюються. І не лише у невеликих населених пунктах, а й у великих містах. Наприклад, у Одесі, Дніпрі. А прості громадяни знімають весь цей шабаш на телефони та викладають ці відеоролики в інтернет. Так чи інакше, тенденція у відносинах простих громадян та співробітників військкоматів, які виконують свою роботу, загрозлива.

При цьому слід зазначити, що у ТЦК зараз працює величезна кількість людей, які прийшли у військкомати після поранення на війні, багато з них – з інвалідністю. І ось тепер щодо них – така агресія.

"У нас люди не цінують те, що є. Для багатьох із них немає війни. Коли я виходжу на оповіщення, вони часто проклинають, матерять, посилають назад на війну. Поки я був там, на фронті, я був для них героєм, а зараз вже ніхто", – каже 47-річний військовий Сергій Статкевич, що служив у десантно-штурмових військах, а після поранення був переведений до одного з ТЦК Чернівецької області.

Як уникнути анархії

Випадки нападів на співробітників ТЦК, які ще й ллють багато води на млин російської пропаганди, необхідно припиняти. Інакше може піти своєрідна ланцюгова реакція.

"Що думає ухилянт, коли бачить подібні "відосики"? Він бачить, що нападати натовпом на озброєного військового - це норма, що стріляти військовий не буде, що нікого за такий вчинок не покарають. Ідеальна схема: можна навіть не ховатися, достатньо зібратися кільком ухилянтам і робити так, як на відео. Що бачить військовий? Він бачить, що ніхто за це не затриманий, не засуджений, а в коментарях взагалі повна підтримка таким незаконним діям. Але одне хочу сказати любителям нападати на військових: завтра ви можете нарватися на людину, яка добре знає зміст статей 21 і 22 Статуту внутрішньої служби, і не боїться відкрити вогонь", – вважає офіцер морської піхоти з позивним "Нічний сталкер".

Читайте: Що чекає на військовозобов'язаного, якщо не оновити дані в ТЦК: пояснення юриста

І щоб не дійшло до таких випадків – коли співробітники ТЦК будуть змушені застосовувати зброю, захищаючи себе від тих, кого нещодавно захищали від російських агресорів на фронті - держава просто зобов'язана проявляти рішучість.

"Влада, яка має право на легітимне насильство, зараз діє нерішуче і показує свою слабкість. Що провокує подальше насильство вже з боку громадян – ага, вони бояться! І йде ескалація. Так може й до збройного опору дійти. Але якщо буде сегрегація – цих покараємо, а цих – ні, тому що вони при грошах та впливі, то результату буде мало. Влада має показати, що вона влада. Але при цьому – що вона справедлива влада", – каже юрист, колишній директор Центру надання безкоштовної вторинної правової допомоги Наталка Костишин.

За такі інциденти повинні одразу братися правоохоронні органи. Законодавча база є, покарання визначено.

"Це можуть бути адміністративні покарання – штрафи. Можливе хуліганство. Можливе перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань у особливий період – це від 5 до 8 років позбавлення волі", – каже "Апострофу" заступник керівника департаменту Національної поліції України Заур Урусов. .

Дивіться: "Іди сама у свою Україну і служи": скандал із ухилистами у Польщі, відео 18+

Можливо, щоб уникнути подібних конфліктів, необхідно збільшити кількість співробітників ТЦК, які виходять на оповіщення.

"В Одесі заборонили ходити в такі рейди менше, ніж по шість осіб. Зокрема потрібні одна-дві співробітниці поліції з психологічною підготовкою. Але через те, що таких співробітників мало, трапляється те, що трапляється", - каже Апострофу" старший лейтенант ЗСУ В'ячеслав Коновалов.

Втім, подібний підхід – не більше ніж півзаходи. Не факт, що агресивний натовп можна зупинити словами.

Військовий аналітик, колишній командир роти батальйону "Айдар" Євген Дикий резюмує ситуацію в такий спосіб.

"Що робити? Садити. Провести кілька гучних зразково-показових процесів, дати максимальне покарання. Якщо цього не зробити, дуже скоро доведеться стріляти вже не в землю, а на ураження. І якщо це станеться, то винні будуть правоохоронні органи, які поки що "жують соплі" і не вживають жорстких заходів, передбачених законами воєнного часу", - підсумував Євген Дикий.

Зрештою, українці повинні розуміти, що ті ж співробітники ТЦК, серед яких переважна більшість військових, що отримали поранення чи контузії на фронті, захищаючи спокій усіх українців, заслуговують щонайменше на повагу. До того ж вони, як і решта українців, виконують свою роботу.

Дивіться: "Герой" на матраці: чоловік влаштував "заплив" на Тисі, тікаючи від мобілізації. Відео

Читайте також

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Новини партнерів