RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Поки що не видно, щоб влада спромоглася забезпечити адекватний процес проходження ТЦК

ТЦК та мобілізація У процесі мобілізації виникають серйозні труднощі Фото: mil.in.ua

Ухваливши закон про посилення мобілізації, влада та військове командування активно закликають українських чоловіків призовного віку оновити відомості про себе в ТЦК, а тих, хто це не робить, називають "ухилянтами". Однак, як показала практика, зробити це зараз не так просто. Електронний кабінет поки не запущено, Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП) подібні послуги теж поки що не надають. Залишається останній варіант: йти до ТЦК. Але й тут виникла неприємність. Про те, з якими проблемами стикаються чоловіки, які бажають оновити інформацію про себе, читайте у матеріалі "Апострофа".

Новий закон про мобілізацію підписано президентом і має набути чинності 18 травня. Згідно з цим документом, чоловіки призовного віку мають оновити відомості про себе в ТЦК протягом 60 днів після набрання чинності законом.

"Можна оновити свої військово-облікові дані через ЦНАП, де вам ніхто не вручатиме повістку. Ви просто оновлюєте свою контактну інформацію, персональні дані. Можна оновити через електронний кабінет, коли він запрацює, дистанційно. При цьому, можливість оновлення даних безпосередньо в ТЦК та СП збережеться",заявила нардеп, член Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Ірина Фріз.

Багато чоловіків призовного віку вирішило не чекати до 18 травня і, відгукнувшись на заклик влади, захотіли оновити свої військово-облікові дані вже зараз. Однак зробити це виявилося проблематично. Територіальні центри комплектування банально до цього не готові.

Читайте: Двоє прикордонників переправили за кордон понад 200 ухилянтів: подробиці справи

"О 9.30 прийом у військкоматі, який має бути з 9.00 до 13.00, досі не розпочався. Потрапити сьогодні до військкомату зможе не більше 10-20 осіб. Учора пройшли 24 особи, позавчора 10", - написала у Facebook мати одного з хлопців призовного віку, що з'явився в один із київських ТЦК – У черзі близько ста, і люди приходять. Тобто закон ухвалили, люди хочуть оновити дані, а зробити не можуть".

"Мій молодший син Женя, якому потрібно оновити документи, сьогодні 39-й. Це його третя спроба потрапити до військкомату. Займали чергу о 6.20 десь. Якщо сьогодні не пройде, плануємо приїхати завтра о 5-й ранку", – повідомила мама.

Чоловік, який побажав оновити свої дані в іншому столичному ТЦК, розташованому в одному з Лівобережних районів, сказав "Апострофу" наступне: "У день через військкомат проходить близько ста осіб. (І це ще досить багато). При цьому повністю оформляються як мобілізовані – 25-30 осіб. Інші – це занести якусь довідку або донести аналізи, щось уточнити та інше. Хтось із них потрапить у ці 25-30 мобілізованих наступного дня тощо".

Один із телеграм-каналів підрахував, що жоден київський ТЦК не впорається з напливом чоловіків, якщо всі підуть оновлювати свої дані.

"Більшість ТЦК мають лише 8 прийомних годин на тиждень. У випадку, якщо залишити все таке ТЦК доведеться оновлювати дані для 700 чоловіків - всього за одну годину. У разі роботи по 8 годин на день без вихідних - 100 чоловіків на годину", - пише телеграм-канал.

Подібна ситуація спостерігається у ТЦК та інших містах.

"Апостроф" зв'язався з ТЦК та СП Шевченківського району Києва та поцікавився, як можна оновити військово-облікові відомості. В установі відповіли, що для цього потрібно прийти особисто, оскільки електронний кабінет ще не запущено. Прийом проводиться у порядку живої черги. З собою потрібно принести військовий квиток, копію паспорта з реєстрацією за місцем проживання, копію коду диплома та фото 3 на 4. У ТЦК зазначили, що вони приймають щодня, крім вихідних з 9 до 16-00.

Якщо у цей день потрапити на прийом не вийде, то можна спробувати щастя на наступний.

Тим часом, на сайті Міноборони України з'явилася така інформація: "Шановні громадяни! З'являється багато інформації про черги біля ТЦК. Це добре, що багато людей вирішили оновити дані або стати на облік. Але хочемо вам повідомити: Територіальні центри комплектування (ТЦК) працюють 24/7. Ви можете прийти в будь-який зручний для вас час".

Коментарі, як кажуть, зайві.

"Військові зазначають, що зараз, справді, є проблема з роботою ТЦК та СП і вони шукають варіанти її вирішення, - каже "Апострофу" військовий експерт Іван Ступак, - і, до речі, добре, що ви цю проблему вирішили підсвітити".

На думку Ступака, у цьому питанні військовому відомству не вистачає комунікації.

"Я вважаю, Міністерство оборони зараз має активно комунікувати з суспільством і пояснити, що потрібно трохи почекати і все запрацює. Проблема не вирішувалася багато років і навіть останні два роки на неї не звертали уваги", - пояснює Ступак.

Експерт також пропонує вихід із проблеми.

"Щоб чоловіки, які бажають оновити свої дані, не ходили до ТЦК щодня, можна запровадити електронну чергу та реєструватися в ній з дому, як це робиться, наприклад, у паспортній службі, і тоді можна запланувати час для візиту", – пропонує Іван Ступак.

Речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін в ефірі телемарафону заявив, що Міноборони робить все можливе, щоб військово-облікові дані можна було оновити через електронний кабінет. Але це станеться не раніше червня.

Для чистоти експерименту "Апостроф" зателефонував і до ЦНАПу Шевченківського району Києва. Там сказали, що оновити у них військово-облікові відомості поки не можна ні в електронному форматі, ні в порядку живої черги, оскільки щодо цього немає жодних розпоряджень. При цьому чиновники зазначили, що, ймовірно, можна буде це зробити після набрання чинності законом про посилення мобілізації.

Підсумовуючи можна констатувати, що за два з невеликим роки повномасштабної війни, незважаючи на зміну назви ТЦК та СП, залишилися тими ж "радянськими військкоматами" з таким же "совковим" підходом до роботи. І проблема з мобілізацією - не в тих, кого мобілізують, а в старій неефективній системі мобілізації. І цей підхід слід терміново змінювати. Інакше новий закон про мобілізацію буде марним. І при цьому потрібно взяти до уваги, що у ворога мобілізація ведеться дуже активно. А якщо врахувати наявність у них величезного мобілізаційного ресурсу, то можна згадати відому фразу з розмови двох американських астронавтів - "Г'юстоне, у нас проблеми".

Читайте також: З сьогоднішнього дня військовозобов'язаним за кордоном перестали видавати паспорти: які є винятки

Читайте також

Ті з росіян, які вижили - навчилися воювати, - командир Грузинського легіону

Чому грузинські добровольці воюють за Україну — інтерв'ю із командиром Грузинського легіону

У Путіна провал з 9 травня, росіяни шукають нову сакральну дату - нацгвардієць Андрій Отченаш

Нацгвардієць Андрій Отченаш розповів, що відбувається біля Часового Яру та які втрати росіян

Великодня хода: яка погода буде у святкові вихідні

У Великодні вихідні погода в Україні буде помірною - сильна спека спаде, і в багатьох областях пройдуть дощі, місцями грози

Новини партнерів