RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Грошей немає, але ви лікуйтесь: як в Україні безкоштовно лікують від коронавірусу

Шмигаль каже, що амбулаторне лікування має оплачувати держава - практика показує, що ні

Шмигаль каже, що амбулаторне лікування має оплачувати держава - практика показує, що ні Фото: Getty images

"Звичайно, люди мають право і повинні вимагати, а лікарі зобов'язані надавати весь необхідний комплекс ліків і лікування людям, які лікуються амбулаторно", - таку заяву днями зробив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, відповідаючи на питання, чи мають право українці лікуватися від коронавірусу за державний рахунок поза стінами медустанов. Але заяву прем'єра легко можуть спростувати на практиці тисячі українців, які лікували COVID-19 удома за власні, іноді останні гроші. З кого, в такому разі, вимагати компенсацію за лікування, з'ясовував "Апостроф".

Прем'єр помиляється?

За словами Шмигаля, уряд виділяє достатньо коштів на закупівлю ліків для лікування коронавірусу.

"Питання в тому, щоб вимагати цього від лікарів в лікарнях, які ці гроші отримують за розподілом за ковідні пакети", - підкреслив глава Кабміну.

Поінформованість прем'єр-міністра щонайменше викликає питання. Адже ніяких ковідних пакетів, які б гарантували українцям безкоштовне амбулаторне лікування від COVID-19, просто не існує.

НСЗУ контрактує медустанови за трьома коронавірусними пакетами: екстрена медична допомога, робота мобільних бригад і стаціонарна допомога.

Зі стаціонарною допомогою все зрозуміло - її нададуть в стінах лікарні. І в цьому пакеті дійсно є гарантовані державою безкоштовні послуги: аналізи, ПЛР-тести, препарати, киснева підтримка.

Правда, рівень стаціонарної допомоги залишає бажати кращого, адже далеко не все лікування безкоштовне.

"Назвати це безкоштовним лікуванням складно. Частина ліків дійсно була безкоштовною: жарознижуючі, протитромбозні, а іншу частина ліків, які дійсно дорогі, наприклад, антибіотики, доводилося вже чоловікові бігати шукати по аптеках. Просто в лікарні цих ліків не було. Коли зробили повторно тест , і він показав негативний результат, то відправили додому, хоча пневмонію ще не вилікували. Але раз ковіду не було - додому, а там вже все, звичайно, за свої гроші", - розповіла "Апострофу" мешканка Краматорська Тетяна, яка в жовтні лежала з коронавірусом у лікарні.

Більш того, не вистачає не те що ліків, а елементарно навіть кисню.

"Наприклад, нашій лікарні терміново потрібен постачальник кисню, - скаржиться "Апострофу" лікар-інфекціоніст Києво-Святошинської ЦРЛ Ольга Вознюк. - Основна проблема в цистернах для кисню. Їх робить Китай. Обіцяють, можливо, до 25 грудня виготовити. А може і ні... А хворі вмирають сьогодні. І це у нас ще не настільки кричуща ситуація. Але через перебої в подачі кисню і у нас помирають пацієнти. За минулі вихідні померло 7 осіб. Сьогодні прийшли на роботу, не було кисню, і ситуація у наших хворих різко погіршилася. Реанімація переповнена і у них ситуація не краща: через низький тиск кисню у молодого хлопця сатурація 29% при нормі 98-100%".

Але це, як кажуть, зовсім інша історія. Проте, якщо така напружена ситуація в лікарнях, чи можна розраховувати на безкоштовне лікування в домашніх умовах? А адже саме вдома на самоізоляції перебуває більшість вражених вірусом українців, так як згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я "Стандарти медичної допомоги "Коронавірусна хвороба (COVID-19)", госпіталізація належить "хроніками" і тим, у кого захворювання протікає в середній і важкій формі.

Фото: Getty images

Безкоштовно тільки поради

Безкоштовне амбулаторне лікування теоретично може бути заховано в двох інших ковідних пакетах НСЗУ: екстрена допомога і пакет допомоги мобільних бригад.

Пакет допомоги мобільних бригад досить лаконічний: забір матеріалу для тесту, заповнення документів і "ознайомлення осіб з карантинними заходами і важливістю самоізоляції".

Згідно з переліком послуг пакета екстреної допомоги, пацієнт має право безкоштовно отримати оцінку стану свого здоров'я, телефонні консультації лікарів центру екстреної медичної допомоги, ПЛР тест, проби для якого візьмуть мобільні бригади (якщо, звичайно, доїдуть), і "путівку" з трансфером в лікарню в разі необхідності в госпіталізації. А якщо госпіталізації хворий не потребує, то він може розраховувати на рекомендації з самоізоляції і "надання необхідної медичної допомоги".

Однак "надання необхідної медичної допомоги", звичайно ж, за власний рахунок.

"Мій хлопець перехворів на коронавірус, але за всі ліки, вітаміни, антибіотики, обстеження і навіть тест, ми платили з власної кишені, - розповідає "Апострофу" мешканка столиці Ірина. - До речі, лікар навіть не направляла на складання тесту, невідомо чому".

Втім, ми ж пам'ятаємо, що говорив прем'єр-міністр: "люди мають право і повинні вимагати" ліки і медичну допомогу, навіть перебуваючи на амбулаторному лікуванні. Ну що ж, спробуємо вимагати.

Крайніх годі й шукати

Раз цю інформацію озвучував глава уряду, то насамперед звертаємося до урядового контактного центру з одним єдиним питанням: чи можна отримати компенсацію за ліки, перебуваючи на амбулаторному лікуванні? А, можливо, є механізм, який дозволяє взагалі безкоштовно отримати ліки, які виписав сімейний лікар?

"Безкоштовне лікування виключно в медичному закладі проводиться. Амбулаторне лікування - це легка форма, лікування вдома. Але у нас немає інформації з приводу того, чи можете ви отримати компенсацію. Зверніться на гарячу лінію Міністерства охорони здоров'я", - пояснили "Апострофу" в урядовому контактному центрі.

На гарячій лінії Міністерства охорони здоров'я "Апостроф" "послали" в контакт-центр МОЗ з питань COVID-19. Цей цілодобовий контакт-центр МОЗ запустив лише на початку листопада: через СІМ місяців з початку пандемії. Але краще пізно, ніж ніколи.

"На жаль, отримати ліки безкоштовно неможливо. Амбулаторне лікування за власні кошти. Але сьогодні розробляється механізм по компенсації лікування COVID-19, і рекомендується зберігати чеки і всю платіжну документацію, яка свідчить про витрати на лікування COVID-19. Але необхідно, щоб ліки, які ви купуєте, були виписані лікарем. Тобто не ви самі собі їх призначили, а, щоб це було документально засвідчено", - розповіли "Апострофу" у контакт-центрі МОЗ.

Фото: Getty images

Але вся фішка в тому, що комунікація сімейного лікаря і хворого на коронавірус, як правило, відбувається у віддаленому режимі: по телефону або у соцмережах. А це значить, що призначені медиком ліки ніяк не фіксуються.

Можливо, в Національній службі здоров'я щось знають про безкоштовне амбулаторне лікування? Адже саме на них кивав Шмигаль, мовляв, цей орган є розподільником коштів на медицину, з нього і попит.

"НСЗУ виділяє гроші на лікарні, а медустанови вже лікують безкоштовно, але тільки якщо ви перебуваєте на стаціонарному лікуванні. По безкоштовному амбулаторному лікуванню такої інформації немає, і державних програм таких немає. Можливо, місцева влада на свій розсуд може розвивати якісь регіональні програми по компенсації коштів за лікування амбулаторно, але НСЗУ цього не робить", - зазначили "Апострофу" у Національній службі здоров'я.

Залишається останній шанс і остання надія на місцеву владу. Звертаємося на гарячу лінію Департаменту охорони здоров'я КМДА.

- Хто вам надасть безкоштовно препарати?

- Ось у вас би я і хотів це дізнатися. Може є якісь програми?

- Немає у нас ніяких програм. Компенсувати вам можуть, наприклад, за місцем роботи. Нам профспілка медпрацівників компенсує, якщо працівники хворіють.

- Ну я не медпрацівник...

- Ну державних програм, щоб безкоштовно людям роздавали ліки - немає.

- Так, а може на рівні міста?

- Не знаю... Не чули такого.

Як бачимо, заява прем'єр-міністра, на перевірку, виявляється не більше ніж популізмом. А тому, якщо госпіталізації ви не потребуєте, то допомоги від держави чекати не варто і лікуватися доведеться за власні гроші.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами