RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Троянський кінь в Європі: що "французька подруга" наобіцяла Путіну

Марін Ле Пен - кандидат у президенти Франції від Росії

Марін Ле Пен - кандидат у президенти Франції від Росії Зустріч Володимира Путіна з Марін Ле Пен Фото: Сайт президента Росії

За місяць до виборів президента у Франції одна з головних кандидатів Марін Ле Пен навідалася до Москви. Володимир Путін з радістю прийняв її у Кремлі і, ніби випереджаючи усі наступні можливі питання, обіцяв не втручатися у французьку виборчу кампанію. Путін і Ле Пен дружно заявили про важливість зв'язків між країнами. Така ідилія жахає і наштовхує на похмурі думки про загрози для України в разі перемоги Ле Пен на виборах. З якою метою Ле Пен поїхала до Путіна і чи є чого боятися Україні в разі обрання її французьким президентом, "Апострофу" розповідає професор Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, доктор політичних наук, експерт із питань міжнародної політики Григорій Перепелиця.

Ле Пен потрібні гроші для президентської кампанії, то вона й поїхала за грішми. І, відповідно, що буде Путін буде вимагати за це? Політичних зобов'язань під гарантії надати ці гроші. Адже майже вся кампанія Ле Пен, навіть за даними інформаційних агентств, фінансується Росією. Вона є кандидатом у президенти у Франції від Росії.

Що може Лен Пен пообіцяти Путіну? Перше: зняття санкцій з РФ, вона майже постійно про це говорить. По-друге, вихід з НАТО. А по-третє, вихід із ЄС. Проте, якщо Ле Пен стане президентом, то навряд чи зможе виконати всі ці зобов'язання, тому ще є французький парламент, де Ле Пен не буде мати підтримки більшості. Але те, що Франція опиниться в якості російського троянського коня, очевидно. І думаю, для першого етапу гібридної війни Росії проти Заходу цього цілком достатньо, а перемогу Ле Пен у виборах можна буде вважати перемогою Кремля.

Якщо Росія так потужно включилася в американські вибори, то можна уявити, як це буде із французькими виборами. Це буде масована інформаційна кампанія, куди підключиться і Russia Today, і всі російські інформаційні агенції. Плюс у Франції створено близько 250 інформаційних і аналітичних центрів, які працюють на Росію, і вони, звісно, зараз переключаться на високотехнологічну пропаганду за Ле Пен. У Росії дуже потужні ресурси для того, щоб додати велику кількість голосів лідеру "Національного фронту".

Суперник Ле Пен Фійон також експлуатує популістські євроскептичні та проросійські настрої. Ми бачили, що суд дозволив Фійону брати участь у виборах, незважаючи на скандали, які його супроводжують. Звісно, рейтинги в нього впали, але все одно він буде відтягувати деяку частину голосів у Ле Пен. Саме тому його можна розглядати скоріше гальмом, яке буде заважати Ле Пен отримати більшу кількість голосів. При цьому всі соціологи впевнені в тому, що Ле Пен вийде в другий тур.

Перемога Ле Пен на виборах президента Франції – безумовно, дуже велика загроза для України. Треба сказати, що при всіх президентах Франція проводила русоцентристську політику. Ми маємо визнати, що, власне, вона завжди дивилася і дивиться на Україну через окуляри Москви. Але, звісно, при Ле Пен ситуація погіршиться у багато разів.

У разі перемоги Ле Пен на виборах у "нормандському форматі" ми отримаємо Францію в якості прямого союзника Росії. Більше того, вона зможе блокувати всі рішення у рамках НАТО і рамках Євросоюзу. І це дуже важливо, якщо ми розглядаємо перспективу України в НАТО, хоча у нас немає ніяких шансів наблизитися до членства в альянсі в наступні чотири роки, бо наше політичне керівництво не розглядає це як ціль України.

Загроза для України від перемоги Ле Пен на виборах у Франції справді дуже велика, адже вона буде руйнувати солідарність і єдність всередині Європейського Союзу. Ми отримаємо дуже жорсткого критика України в цих організаціях. Безумовно, для України це вкрай небажаний варіант.

Читайте також

Марш правою: хто дружитиме з Україною після виборів до Європарламенту

Попри посилення правих сил у Європі, Україна навряд чи ризикує отримати більшість проросійських сил у Європарламенті

Сусідські вибори: що змінять для України події у Словаччині та Польщі

За великим рахунком, для України зміни будуть незначними

Бунт польських фермерів: коли криваве російське зерно можна купувати, а українське - блокувати

Польські фермери все ніяк не вгамуються - знову перекривають дорогу українським автобусам - а російське зерно спокійно їде