RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Одна ніч в Батумі: що стоїть за заворушеннями в Грузії

Справжні причини заворушень сховають за традиційним політичним протистоянням

Справжні причини заворушень сховають за традиційним політичним протистоянням У заворушеннях звинувачують опозиційну партію "Єдиний національний рух" Фото: Сейран Бароян / Facebook

Сейран Бароян

На вихідних, 11-12 березня, у грузинському Батумі відбулися масові заворушення, в результаті яких постраждали більше трьох десятків людей, в тому числі поліцейські. Масові протести намагаються використати в своїх інтересах дві головні партії Грузії: правляча "Грузинська мрія" і опозиційний "Єдиний національний рух". І хоча активно поширюються звинувачення про інспірування протестів, співрозмовники "Апострофа" не вірять у конспірологічні сценарії. Більше того, навряд чи батумські протести дадуть якісь дивіденди обом партіям. Але ті безсумнівно спробують приховати справжні причини протестів за традиційним для Грузії політичним протистоянням.

Від мирного мітингу до хаосу

У суботу ввечері і в ніч на неділю в грузинському Батумі, столиці Автономної Республіки Аджарія, відбулися сутички між протестувальниками і поліцією. У результаті заворушень постраждали понад 30 осіб, половина з яких - співробітники правоохоронних органів. У числі постраждалих опинився і депутат Іраклій Чеішвілі. 40 учасників протистояння були затримані. Міністр внутрішніх справ Грузії Георгій Мгебришвілі пообіцяв жорстко покарати винних.

Приводом для протестів став інцидент між поліцією і водієм, якого виписали штраф за неправильну парковку. Його підтримали перехожі, суперечка переросла в бійку, в результаті якої за опір поліції затримали шістьох. Це і стало детонатором. Вже дуже скоро на вулиці Батумі вийшло близько тисячі осіб. Протестувальники вимагали відставки шефа поліції Батумі Малхаза Батіашвілі. Мирний мітинг змінився стихійними заворушеннями: учасники кидали каміння, дерева і підпалювали автомобілі, в тому числі поліцейські, і трощили все на головному проспекті міста. У відповідь на спробу протестувальників увірватися в будівлю управління поліції спецназ застосував сльозогінний газ і гумові кулі. Не допомогло і звільнення шістьох затриманих. Тільки після появи спецназу люди стали розходитися по домівках.

Як заявив голова уряду Аджарії Зураб Патарадзе, інфраструктурі Батумі було завдано значної шкоди; спалено як мінімум 10 автомобілів. Точні розміри збитків найближчим часом має оприлюднити спеціальна комісія.

Керівництво Грузії довго зволікало з коментуванням подій в Батумі. Спершу відреагував президент Георгій Маргвелашвілі, закликавши учасників розрядити ситуацію. Уряд знайшов слова тільки через кілька годин.

У неділю секретар Ради нацбезпеки Давид Раквіашвілі розпорядився проаналізувати причини заворушень, а в Батумі вирушив прем'єр Георгій Квірікашвілі, щоб ознайомитися з ситуацією і зустрітися з представниками влади та правоохоронних органів Аджарії.

Учасники протестів скаржилися, що останнім часом, після призначення нового начальника управління поліції Аджарії, водіям безпідставно виписують великі штрафи за порушення правил дорожнього руху. Однак, на думку окремих спостерігачів, заворушення стали серйозною ознакою загального невдоволення громадян Грузії діями нинішньої влади, сформованої із представників політсили "Грузинська мрія – Демократична Грузія". Наприклад, на думку професора Державного університету Ілії в Грузії Олега Панфілова, затримання водія та його захисників для батумців стало лише приводом прояви образи щодо правлячих еліт, зокрема, на вивезення творцем "Грузинської мрії" Бідзіна Іванішвілі рідкісних дерев з Аджарії, що триває близько року, про що Панфілов написав на свій сторінці в соціальній мережі Facebook.

Політичний батл

Не обійшлося і без звинувачень на адресу політичних суперників. Прем'єр Квірікашвілі заявив, що ситуація в Батумі стала прикладом того, як побутовий випадок використовували "деструктивні політичні сили", щоб погіршити ситуацію. "На жаль, ці сили не гребують нехтуванням основ стабільності. Вони свідомо провокують акти вандалізму, застосовують насильство до представників силових структур", — сказав Квірікашвілі. "Ми бачимо політичний підтекст. Наші опоненти, політичні партії намагаються перевести те, що відбувається, в іншу площину. Буде проведено кваліфіковане розслідування, з'ясуємо причини, встановимо, хто все це спричинив", – запевнив Зураб Патарадзе.

Більш відкрито головну опозиційну партію "Єдиний національний рух" звинуватила депутат від "Грузинської мрії" Ека Беселія: "Спалені машини, камені – це знайомий почерк. Це почерк Національного руху".

Екс-голова уряду Аджарії та заступник голови політради ЄНР Леван Варшаломідзе закликав жителів Батумі до спокою і запропонував прийти в неділю вже на мирну акцію. Окремо він підкреслив, що проведення мирної акції — головна мета його партії. Раніше у ЄНР назвали дії влади невчасними і неадекватними, вказавши на "ослаблення" держустанов і "повну деморалізацію" поліції.

Згідно з іншою версією, останні події свідчать про протистояння всередині правлячої партії – хтось зацікавлений у зміні головних політичних гравців в уряді. Про це у Facebook написав колишній прес-аташе посольства Грузії в Україні Бачо Корчілава.

Вулиця проти поліції

За подіями суботи пішла маса припущень конспірологічного характеру, про те, хто міг бути організатором протестів. Зацікавлених шукають як в опозиції, так і у "Грузинської мрії". Виконавчий директор організації "Кавказький дім" (Тбілісі) Георгій Канашвілі, який перебував у Батумі, сказав "Апострофу", що не бачить у двох головних партій країни мотивації влаштовувати подібні заворушення.

"На такі радикальні заходи солідні сили не йдуть, тим більше що правда, нікому це не потрібно. Ну, і немає ніяких доказів. Саме у заворушеннях, думаю, вони не брали участь", — прокоментував Канашвілі, додавши, що сторони і в подальшому можуть звинувачувати один одного. Тобто події, на його думку, носили спонтанний характер.

Протести він пояснив структурними проблемами, які досить довго накопичувалися: незважаючи на приплив інвестицій і будівництво готелів, безробіття в Батумі досить високе, що не може не дратувати місцеве населення. "Ну і, звичайно ж, розподіл повноважень між Тбілісі і Батумі залишається досить спірним. Багато хто скаржиться, що призначення часто відбуваються прямо з центру. Іноді приваблюють людей з інших регіонів, що також у багатьох викликає роздратування", — додав політолог.

З думкою про спонтанність зіткнень погодився фахівець з Кавказу, журналіст Вадим Дубнов: "Мені важко уявити, що це було заздалегідь сплановано. Конспірології, принаймні спочатку, тут точно немає. Я думаю, що це звичайна історія, коли достатньо розпалена високими штрафами вулиця встала проти поліції. Далі, думаю, просто були не дуже адекватні дії поліції, і далі все розвивалося стихійно. Питання в тому, на якому етапі до цього підключилися зацікавлені політичні сторони. Насамперед, місцевий кримінал. Думаю, тут треба шукати зацікавлених і в ситуації з призначенням місцевого начальника поліції". За словами Дубнова, місцева політика в Батумі не завжди відображає традиційне для грузинської політики суперництво ЄНД і "Грузинської мрії".

"Можливо, потім підключилися політики і не найадекватніші представники "Єдиного національного руху". Але я б не став покладати все на ЄНР, тому що вони не зацікавлені в такому розвитку подій. Природно, перший, хто буде звинувачений, – це "націонали". "Грузинська мрія" поводиться досить передбачувано, але не скажу, що розумно", — уклав Дубнов. Він вважає, що обмін звинуваченнями з боку політиків відведе від справжніх причин заворушень, і головним сюжетом знову стане протистояння ЄНР і "Грузинської мрії".

Як зазначили співрозмовники "Апострофа", події в Батумі напевно трохи вдарять по рейтингу "мрійників", але це не означає, що від цього виграє ЄНР.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію