RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Арешт або шана для Саакашвілі: чи готова Грузія прийняти свого колишнього президента

Перспективи повернення скандального політика на батьківщину залишаються досить туманними

Перспективи повернення скандального політика на батьківщину залишаються досить туманними Михайло Саакашвілі заявив, що хотів би повернутися до Грузії після виборів Фото: EPA/UPG

За тиждень до парламентських виборів у Грузії екс-президент цієї країни і нинішній глава Одеської ОДА Михайло Саакашвілі в черговий раз заявив, що хотів би повернутися на батьківщину. Своє повернення він пов'язує з перемогою заснованого ним "Єдиного національного руху" над правлячою партією "Грузинська мрія". Але сьогодні дві політсили йдуть практично нарівні, і результати виборів, швидше за все, приведуть до того, що вони будуть змушені домовлятися про спільний уряд. Це ставить під питання повернення Саакашвілі в Грузію, де йому доведеться вирішувати проблему громадянства і відкритих проти нього кримінальних справ.

I'll be back

У перший день жовтня голова Одеської обласної держадміністрації Михайло Саакашвілі вкотре підняв тему свого повернення в Грузію. Під час зустрічі з прихильниками своєї колишньої партії "Єдиний національний рух" (ЄНР) в Нью-Йорку він заявив, що дійсно збирається повернутися в Грузію, щоб "захистити інтереси результатів виборів". Колишній президент сподівається, що на парламентських виборах, які відбудуться 8 жовтня, переможе саме ЄНР. Крім того, він зазначив, що хотів би бачити на посту міністра внутрішніх справ Грузії голову Національної поліції України Хатію Деканоїдзе. Хоча він і визнав, що це рішення буде залежати не від нього, а від партії, і поки що питання не вирішене.

Раніше про бажання Саакашвілі повернутися в Грузію говорила і дружина екс-президента цієї країни Сандра Рулофс, кандидат у мажоритарні депутати в одному з районів Грузії і другий номер у списку ЄНР. Як вона підкреслила, якщо Саакашвілі доведеться прорити тунель з Одеси, він це зробить. Але, звичайно ж, навряд чи цю заяву можна вважати офіційною позицією партії.

На даний момент в Грузії на Михайла Саакашвілі заведені чотири кримінальні справи. Глава МВС цієї країни Георгій Мгебрішвілі раніше запевняв, що Саакашвілі заарештують, як тільки він перетне кордон з Грузією. На батьківщині екс-президента звинувачують в "організації розправи над учасниками мітингу 7 листопада 2007 року, в протиправному вторгненню в будівлю телеканалу "Імеді" і незаконному привласненні майна бізнесмена Бадрі Патаркацишвілі".

У коментарі ЗМІ голова комітету з оборони і безпеки парламенту Грузії Іраклій Сесіашвілі висловив думку, що Саакашвілі «слід подбати про гарного адвоката", якщо він має намір повернутися до Грузії. Однак сам Саакашвілі в ефірі одного з українських телеканалів зазначив, що не переживає через кримінальні справи: політик переконаний, що його не зможуть заарештувати, якщо "Єдиний національний рух" переможе на виборах.

Є і ще одне не до кінця зрозуміле питання: в якості громадянина якої країни збирається повертатися у Грузію Саакашвілі. У травні 2015 року він отримав українське громадянство, його позбавили грузинського в грудні того ж року. Законодавство Грузії, як і України, не передбачає можливості мати друге громадянство. У той же час, як визнають представники Грузії, для Саакашвілі існує юридична можливість отримати громадянство знову. Заяви самого Саакашвілі не дають чіткої відповіді на питання, чи розраховує він на це, і які у нього плани в разі повернення в Грузію. Він говорив, зокрема, що не збирається залишати Україну назавжди і що відвідає Грузію не як кандидат і не заради якихось посад.

У прес-службі Михайла Саакашвілі відмовилися пояснити "Апострофу" суть його висловлювання про повернення з метою "захисту інтересів результатів виборів". Не змогли там відповісти і на запитання, чи збирається нинішній голова Одеської ОДА зайняти в уряді Грузії посаду в разі перемоги ЄНР на виборах.

Перспективи партії Саакашвілі

На даний момент грузинські спецслужби перевіряють автентичність аудіозапису, котрий з'явився в Інтернеті в кінці вересня 2016 року. На аудіо людина з голосом, схожим на голос Михайла Саакашвілі, розмовляє з, можливо, лідерами ЄНР про необхідність підготовки партією акцій протесту в разі виграшу на виборах правлячої політсили "Грузинська мрія - Демократична Грузія". Саакашвілі назвав аудіозапис підробленим.

Бідзіна Іванішвілі, екс-прем'єр Грузії, олігарх, якого звинувачують у тому, що саме він неформально керує країною, також скептично висловлювався про можливе повернення Саакашвілі. На його думку, такі розмови потрібні, щоб не розбіглася команда відомого політика.

Втім, мотиви заяв грузинських супротивників Саакашвілі зрозумілі: вони, напевно, побоюються повернення його команди до влади. Складно не помітити, що правляча коаліція прагне не допустити повернення Саакашвілі і тому використовує різні методи тиску на опозицію. Зокрема, керівник головного управління Нацполіції в Одеській області і соратник Саакашвілі Гіоргі Лорткіпанідзе назвав політичною провокацією нещодавно оприлюднене рішення про арешт свого патрона в Грузії: таким чином, вважає він, йому хочуть перешкодити приїхати в країну перед виборами.

Згідно з опитуванням GFK, проведеним на замовлення лояльної до опозиції телекомпанії "Руставі 2", за ЄНР готові проголосувати 26% виборців, за партію влади — 25,4%. Інші політсили, за тими ж даними, не подолають 5-відсотковий бар'єр. Але якщо вірити результатам опитування компанії JMP Strategic Solutions, проведеного на замовлення проурядової каналу "Імеді", "мрійники" пішли від "Нацруху" в дворазовий відрив: 32% проти 16%. Інші партії, знову ж таки, набрали менше 5%. Як бачимо, дані цих соціологічних досліджень складно назвати надійними.

Більш об'єктивним, мабуть, можна вважати опитування Національного демократичного інституту США (NDI), але його провели ще в кінці липня. Згідно з результатами цього дослідження, за "Грузинську мрію" були готові проголосувати 17% громадян, а за ЄНР — 13%.

Грузинські експерти переважно прогнозують, що в парламент пройдуть саме ці дві партії, незважаючи на те, що народ від них втомився (згідно дослідженням, є близько 20% грузинів, які стверджують, що ні в якому разі не проголосують за ЄНР або "Грузинську мрію", а начна кількість виборців просто не визначилася). Основна причина — немає виразної третьої сили. Таким чином, найбільш ймовірно, що "Нацруху" і "мрійникам" доведеться домовлятися про коаліційний уряд.

Рейтинг самого Саакашвілі в Грузії становить лише кілька відсотків. До речі, рівень його підтримки падає і в Україні. Серед політологів і в грузинській пресі вкрай скептично сприймають ймовірність його повернення, тим паче тріумфального, на політичну арену Грузії. Навряд чи друге місце ЄНР на виборах надасть йому такий шанс.

За словами аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Євгенія Ярошенко, можливість "повноцінного" повернення Саакашвілі вкрай ускладнене тим, що його позбавили громадянства. І навіть якщо соратники екс-президента переможуть на виборах, сам процес відновлення грузинського громадянства займе, як мінімум, якийсь час. "У Грузії виборці розчаровані як командою Саакашвілі, так і командою Іванішвілі. Тобто зараз спостерігається певний політичний вакуум, який намагатимуться заповнити інші сили", - зазначив Ярошенко в коментарі "Апострофу".

Невисоко оцінює шанси Саакашвілі повернутися в Грузію після цих виборів і виконавчий директор організації "Кавказький дім" (Тбілісі) Георгій Канашвілі. "Більшість населення було налаштоване негативно по відношенню до нього. Думаю, це так. Отже, ті його заяви, що він нібито хоче повернутися після виборів до Грузії, більше націлені на своїх же виборців (електорат ЄНР), щоб вони мобілізувалися", - сказав він.

У той же час Канашвілі зазначив, що кримінальні справи і відсутність грузинського громадянства у Саакашвілі в разі перемоги ЄНР на виборах були б лише технічною проблемою, яку дуже швидко вирішили.

Однак, на думку експерта, відрив "Грузинської мрії" від ЄНР буде занадто великим, і ЄНР навряд чи набере більше 15-20%. "З іншого боку, малоймовірно, що "Грузинська мрія" отримає конституційну більшість. Я сподіваюся, що цього не відбудеться. Оскільки для демократії і довгострокових інтересів Грузії краще, якщо буде якомога більше балансування всередині парламенту і виконавчої влади. Але не для модернізації. На даному етапі демократичний уряд потрібно більше, ніж ефективний. Хоча я не кажу, що він не повинен бути ефективним", — сказав Канашвілі.

Втім, як вважає Ярошенко, Саакашвілі може повернутися в Грузію пізніше, за більш сприятливих для себе умов. "Але це буде залежати, в першу чергу, від того, чи продовжиться у нас процес виштовхування інших реформаторів", — резюмував експерт.

Читайте також

Росія заробляє мільярди на нафті: як перекрити цей "кран"

Захід має посилити санкції проти Росії, щоб позбавити її більшої частини чорних доходів

Путін молить Байдена, щоб його зупинити, але той вагається - Олег Лісний

Росія близька до розпаду, Заходу лише варто підштовхнути - але Штати бояться і панькаються з Путіним

Хрестові походи на Київ: у Путіна знайшли нову мету війни

У Путіна вигадали нове виправдання війни в Україні, щоб ще більше людей загнати під мобілізацію