Ціни на продукти харчування в Україні у 2025 році зростають не такими високими темпами, як раніше.
Про це йдеться у матеріалі "Апострофа".
На думку фінансового аналітика Андрія Шевчишина, так звана "продуктова" інфляція за підсумками року становитиме близько 11,5%.
Якщо в середньому зростання цін буде на рівні близько 9%, це не так і багато, оскільки зазвичай в Україні продукти харчування дорожчають набагато швидше, ніж решта.
"Щодо продуктового кошика складається така картина, що імпорт стає дешевшим, ніж вітчизняна продукція, і це - стримуючий фактор (для зростання цін)", - пояснив Шевчишин у коментарі виданню.
Але, звичайно, продукти продовжать дорожчати.
"Це і соняшникова олія, бо немає врожаю, з молочкою залишаються проблеми, на м'ясо буде висока ціна через високу вартість кормової бази, з тієї ж причини – яйця", – сказав експерт.
"Обов'язково молочка, яйця, м'ясо перед різдвяними святами у будь-якому разі дорожчатимуть", - погоджується у розмові з "Апострофом" експерт Економічного клубу дискусійного Олег Пендзин.
Так, за його словами, до кінця року м'ясо подорожчає ще в середньому на 2-3%.
Таким чином, якщо, наприклад, зараз куряче філе коштує в супермаркетах 250-300 грн/кг, то до кінця року його вартість може зрости до 255-310 грн/кг (для свинини ціни порівнянні, на яловичину - приблизно на 20% вище).
Продовжать зростати ціни на хліб, хоч і не значно.
"Максимум 1,5% на місяць", – каже Олег Пендзин.
Таким чином, якщо батони та буханці у грудні подорожчають, йтиметься про копійки, максимум, про десятки копійок.